De oorlog tegen de inflatie is voorbij en de inflatie heeft gewonnen!

Nadat de Amerikaanse CPI-gegevens van augustus naar buiten kwamen, verklaarde de bekende econoom Paul Krugman dat de inflatieoorlog voorbij was. De regering-Biden en de Fed wonnen de strijd. In zijn podcast zei Peter Schiff dat hij het in ieder geval gedeeltelijk met Krugman eens is. De inflatieoorlog is voorbij. Maar wie heeft er werkelijk gewonnen?

Uit de CPI-gegevens bleek dat de prijsinflatie opnieuw opliep, gedreven door de stijgende olieprijzen. Ondanks dat de CPI in augustus steeg naar 3,7%, na een daling naar 3,2% een maand eerder, zei Schiff dat de meeste mensen nog steeds denken dat alles in orde is. Maar zo makkelijk is het allemaal niet.

De olieprijs sloot vorige week boven de $90. In september zijn de olieprijzen met 8% gestegen. Intussen blijft de rente stijgen. Amerikanen hebben veel schulden en gebruiken veel energie. Met andere woorden: twee belangrijke inputs in de Amerikaanse economie worden steeds duurder. Tenminste een deel van deze kosten zal worden doorberekend aan de consumenten, en dat zal uiteindelijk worden weerspiegeld in de CPI.

Het is voor iedereen die zijn ogen opent duidelijk dat de inflatie niet over een hoogtepunt heen is en weer naar beneden gaat. Het dieptepunt is bereikt en nu gaat het weer naar omhoog. En de mensen die hiervoor blind zijn, die slapen, staan een ruw ontwaken te wachten.

Schiff denkt dat we in 2024 een veel ergere prijsinflatie zullen zien.

Al deze rooskleurige Goudlokje-scenario’s die er zijn, zullen allemaal uiteenvallen in 2024.”

Niettemin verklaarde Paul Krugman, nadat de CPI-gegevens van augustus naar buiten kwamen, luidkeels dat de inflatieoorlog voorbij was en dat de Fed had gewonnen.

Volgens Paul Krugman is de economie geweldig, hebben we de oorlog tegen de inflatie gewonnen en is er geen sprake van een recessie. Ik bedoel, hoe verkeerd kan een man zijn?”

Schiff zei echter dat hij denkt dat Krugman in één ding gelijk heeft: de inflatieoorlog is voorbij is. Maar de inflatie heeft gewonnen en dat is iets waar we van wakker mogen liggen!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *