Olieprijs kan stijgen tot 120 dollar per vat en dat zou de economische groei volgend kwartaal tot stilstand kunnen brengen

De olieprijs zou bij verdere aanboddalingen kunnen stijgen tot 120 dollar per vat, en dat zou de economische groei volgend kwartaal tot stilstand brengen, zo waarschuwt JPMorgan.

De olieprijzen zouden weer naar de driecijferige cijfers kunnen oplopen als het aanbod van ruwe olie nog meer onder druk komt te staan en dat zou de mondiale economische groei vrijwel tot stilstand kunnen brengen, aldus JPMorgan.

In een rapport merkten de strategen van de bank op dat de olieprijzen de afgelopen maand met 27% zijn gestegen en op het hoogste punt in tien maanden staan.

Ongeveer 25% van die verandering is toe te schrijven aan de hoger dan verwachte vraag naar olie, terwijl 75% te wijten is aan grote aanboddalingen, zoals die van de OPEC+, die het afgelopen jaar herhaaldelijk zijn productie van ruwe olie heeft verlaagd.

Als de prijzen dit niveau handhaven, zullen ze de mondiale bbp-groei waarschijnlijk over een periode van twee kwartalen met 0,5 procentpunt afremmen.

JPMorgan van zijn kant verwacht dat de Brent-olie tegen het einde van het jaar zal zijn gedaald tot ongeveer $86 per vat. Maar de olieprijzen zouden echter ook opnieuw kunnen stijgen en de economie nog verder naar beneden kunnen trekken als het olieaanbod onder voortdurende druk staat, waarschuwden strategen.

“Er bestaat bezorgdheid dat de recente aanbodbeperkingen nog niet gedaan zijn en dat de olieprijs nog veel verder kan stijgen naar wel $120/bbl”, zeggen strategen, een niveau dat neerkomt op een sprong van 60% in de tweede helft van het jaar.

“Wij schatten dat als dit de komende weken zou gebeuren en geheel te wijten zou zijn aan aanboddalingen, de wereldeconomie volgend kwartaal bijna tot stilstand zou komen”, aldus de analisten van de Amerikaanse bank.

Dergelijke hoge prijzen zouden de mondiale inflatie tegen het einde van het jaar naar ongeveer 6% kunnen duwen, en het mondiale bbp in de komende twee kwartalen met 1,3% per jaar kunnen treffen, aldus strategen.

“Inderdaad, de cumulatieve stijging van de olieprijs met 60% zou het soort schok markeren dat gewoonlijk alleen in de aanloop naar een recessie wordt waargenomen”, voegde de bank eraan toe.

Sommige Amerikaanse marktcommentatoren hebben de stijgende olieprijzen al aangemerkt als een grote zorg voor de economie. De stijgende kosten van benzine, die uit olie wordt geproduceerd, leverden vorige maand de grootste bijdrage aan de inflatie, aldus het Bureau of Labor Statistics. De totale consumentenprijzen stegen jaar op jaar met 3,7%, of boven de verwachte 3,6%.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *