Amerikaanse rente op hoogste niveau in 16 jaar (en hoe zit dat met die laatste renteverhoging?)

De rente op tienjarige Amerikaanse staatsobligaties steeg vorige week naar het hoogste niveau in zestien jaar, een dag nadat de Federal Reserve beleggers verraste door te wijzen op het potentieel voor een extra renteverhoging en de verwachting van minder verlagingen volgend jaar.

De Amerikaanse centrale bank hield de rente stabiel, zoals algemeen werd verwacht, en zei dat haar benchmarkrente dit jaar nog een keer zou kunnen worden verhoogd naar een piek van 5,50%-5,75%.

Ze verwacht nu ook een renteverlaging van een half procentpunt in 2024. Vanaf juni hadden Fed-functionarissen verwacht dat ze de rente volgend jaar met een vol procentpunt zouden verlagen.

“Het verraste de markten omdat het gevoel bestond dat drie maanden van bemoedigende inflatiecijfers de temperatuur bij de Fed enigszins zouden doen dalen”, zegt Will Compernolle, macrostrateeg bij FHN Financial in New York.

Handelaars in futures op Fed-fondsen schatten slechts een gedeeltelijke kans op een extra renteverhoging in, met een kans van 32% in november en 45% in december, volgens de FedWatch Tool van de CME Group.

De rente op tienjarige obligaties bereikte 4,490%, het hoogste niveau sinds november 2007. De rentegevoelige tweejaarsrente bereikte 5,202%, het hoogste niveau sinds juli 2006.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *