2023 kan het derde slechte jaar op rij worden voor obligatiebeleggers (Bill Gross windt als er als ‘bond king’ geen doekjes om)

De pijn van obligatiebeleggers is nog niet voorbij, ook al is de Federal Reserve (bijna) klaar met het verhogen van de rentetarieven, zegt Bill Gross, de voormalige Chief Investment Officer van Pacific Investment Management Co.

In een vorige week donderdag gepubliceerd rapport zegt Gross dat de obligatiemarkten op weg zijn naar een ongekend derde jaar van verliezen, als gevolg van de hardnekkige inflatie en de toenemende tekorten, een gevolg van de begrotingsuitgaven van de overheid die hij gelijkstelt met het strooien van ‘geld uit een helikopter’.

De voormalige obligatiekoning, die in 2019 met pensioen ging uit het vermogensbeheer, drong er bij beleggers op aan de posities in staatsobligaties en bedrijfsobligaties af te bouwen. In plaats daarvan beveelt hij aan om meer Master Limited Partnerships in de pijplijn te houden. MLP’s worden verhandeld op beurzen, richten zich op natuurlijke hulpbronnen zoals olie en gas, en bieden hogere opbrengsten en belastingvoordelen.

Gross schreef het rapport vóór de bijeenkomst van de Fed van vorige week woensdag, toen ambtenaren de beleidsrente ongewijzigd hielden, terwijl ze aangaven dat de leenkosten waarschijnlijk nog langer hoger zullen blijven na nog een renteverhoging dit jaar.

Als reactie op de aankondiging van de Fed hebben staatsobligaties hun verliezen vergroot. De tienjaarsrente naderde vorige week donderdag de 4,5% en bereikte een niveau dat voor het laatst in 2007 werd bereikt.

Een explosief oplopend overheidstekort – dat in de eerste elf maanden van het begrotingsjaar ongeveer 1,5 biljoen dollar bedroeg – stimuleert de consumentenbestedingen en maakt het moeilijk om de inflatie te beteugelen.

Ongeveer 30% van de ruim $ 30 biljoen uitstaande staatsobligaties zal in de komende zestien maanden aflopen, zo waarschuwde Gross. Bovendien, zo zei hij, verkoopt de Fed ongeveer 1 biljoen dollar aan obligaties. “Wie gaat ze kopen tegen de huidige opbrengstniveaus?” hij vroeg.

Volgens hem is de 10-jarige staatsobligatie al geprijsd voor een inflatie van 2% in de wereld.”

Historisch gezien leveren 10-jaarsobligaties 1,35 procentpunt meer op dan de Fed Funds-rente. Zelfs als de beleidsrente daalt naar 2,5%, komt de tienjaarsrente in de best mogelijke scenario’s dicht bij de 4%.

De Amerikaanse rente kan ook worden beïnvloed door de buitenlandse obligatiemarkten,  waaronder Japan, waar de rente nog steeds ‘kunstmatig’ laag wordt gehouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *