Dit is de ergste mondiale voedselcrisis in de moderne geschiedenis en ze staat op het punt een geheel nieuw niveau te bereiken

Honderden miljoenen mensen over de hele wereld lijden honger, en tegen de tijd dat u klaar bent met het lezen van dit artikel zullen nog meer kinderen zijn verhongerd. Eerder dit jaar gaf CNN feitelijk toe dat we ons midden in “de ergste voedselcrisis in de moderne geschiedenis” bevinden, maar omdat de reguliere media zelden beelden vertonen van het enorme lijden aan de andere kant van de wereld, weten de meeste mensen in de wereld niet eens wat zich afspeelt.

Hier in de westerse wereld is de belangrijkste manier waarop de mondiale voedselcrisis zich manifesteert het aanzienlijk stijgen van de prijzen in de supermarkten. Die hogere prijzen zijn zeker pijnlijk, maar daar kunnen we mee omgaan. Maar als je niet genoeg voedsel hebt om je gezin op een consistente basis te voeden, is dat echt een nachtmerriescenario. Volgens de officiële VN-website verkeerden vorig jaar 735 miljoen mensen in een ‘staat van chronische honger’…

In 2022 bevonden inderdaad ongeveer 735 miljoen mensen – of 9,2% van de wereldbevolking – zich in een staat van chronische honger – een duizelingwekkende stijging vergeleken met 2019. Deze gegevens onderstrepen de ernst van de situatie en brengen een groeiende crisis aan het licht.

Bovendien werden in 2022 naar schatting 2,4 miljard mensen geconfronteerd met matige tot ernstige voedselonzekerheid. Deze classificatie duidt op hun gebrek aan toegang tot voldoende voedsel. Dit aantal escaleerde met een alarmerende 391 miljoen mensen vergeleken met 2019.

De aanhoudende stijging van de honger en de voedselonzekerheid, aangewakkerd door een complex samenspel van factoren, vraagt om onmiddellijke aandacht en gecoördineerde mondiale inspanningen om deze kritieke humanitaire uitdaging te verlichten.

Dergelijke cijfers hebben we nog nooit eerder gezien.

En de uiteindelijke cijfers voor 2023 zullen onvermijdelijk nog hoger zijn, omdat de oogsten overal ter wereld mislukken.

Dit is bijvoorbeeld een catastrofaal jaar geweest voor de rijstoogst in India…

De regering van India reageerde op deze crisis door de export van niet-basmati witte rijst te verbieden, maar dit heeft een enorm probleem gecreëerd voor de tientallen landen die afhankelijk zijn van de rijstexport uit India…

Deze stap heeft de angst voor de mondiale voedselinflatie aangewakkerd, het levensonderhoud van sommige boeren geschaad en verschillende van rijst afhankelijke landen ertoe aangezet om dringend vrijstellingen van het verbod te zoeken.

Wereldwijd zijn meer dan drie miljard mensen afhankelijk van rijst als hoofdvoedsel en India droeg bij aan ongeveer 40% van de mondiale rijstexport.

Zonder de rijstexport uit India zal het aantal mensen dat honger lijdt in arme landen in Afrika en het Midden-Oosten enorm stijgen.

Sommige verarmde landen smeken India letterlijk om weer te beginnen met het exporteren van niet-basmati witte rijst, maar tot nu toe geeft de Indiase regering geen krimp.

De prijs van rijst is dus over de hele wereld enorm gestegen en de voorraden worden steeds krapper.

Wat zou u doen als uw kind voor uw ogen wegkwijnde door ondervoeding? In Somalië gebeurt dat feitelijk met de helft van alle kinderen onder de vijf jaar…In Somalië worden gezinnen momenteel dus geconfronteerd met een catastrofale voedselcrisis. Dit is het resultaat van een ernstige en langdurige droogte en decennia van conflicten die de landbouwproductie hebben vernietigd en het voor herders bijna onmogelijk hebben gemaakt om voedsel voor hun dieren te vinden.

Helaas zijn kinderen het meest kwetsbaar: 50% van de kinderen onder de vijf jaar in het land lijdt aan acute ondervoeding.

Ook in de VS laten de oogsten te wensen over. Gebrek aan regen heeft de gewassen hard getroffen: in Missouri werd bijvoorbeeld 40% van de maïsoogst van de staat geclassificeerd als arm of zeer arm, volgens de droogtemonitor. Iowa, de grootste maïsproducent van het land, bevindt zich midden in de ergste droogte in tien jaar, waarbij ongeveer 80% van de staat in een bepaalde mate van droogte kampt.

Langdurige droogte heeft zelfs de oevers van Lake Superior bereikt: delen van Wisconsin hebben voor het eerst sinds de start van de Amerikaanse Drought Monitor in 1999 een ernstige vorm van droogte beleefd, zegt Dennis Todey, directeur van de Midwest Climate Hub van het Amerikaanse ministerie van Landbouw.

“Het zijn de ernst van de droogte en de duur van de droogte die momenteel voor een aantal problemen zorgen”, zei hij.

Helaas bevinden we ons nog maar in de allereerste fase van deze nieuwe mondiale voedselcrisis.

Meerdere lange termijn trends zullen het voor ons onmogelijk maken om de komende jaren iedereen op de planeet te voeden.

Onze politici weten dit, maar ze zijn erg stil over onze snel groeiende voedselcrisis, omdat ze de algemene bevolking niet willen alarmeren.

Maar er zal geen ontkomen aan zijn. Honderden miljoenen zullen vanavond niet genoeg te eten hebben, en het zal niet lang meer duren voordat het aantal mensen dat met chronische honger wordt geconfronteerd de miljard overschrijdt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *