Wat is er aan de hand op  de Chinese goudmarkt (de Chinese vraag naar goud blijft enorm)?

De enorme vraag naar goud van zowel de centrale bank van China als de inwoners van het land is misschien geen trend op korte termijn, maar kan volgens een aantal analisten en marktdeelnemers de fundamentele factoren onder de goudmarkt blijven beïnvloeden.

De People’s Bank of China (PBOC) heeft in een versneld tempo goud gekocht. Volgens recent bijgewerkte gegevens heeft de centrale bank van China in augustus 29 ton goud gekocht, waardoor de jaar-tot-date aankopen oplopen tot 155 ton. De gegevens van vorige maand wezen tevens op de grootste aankopen door de centrale bank sinds december.

Goud wordt gezien als een voor de hand liggende manier om de waarde van de nationale valuta te ondersteunen, die sinds COVID-19 onder aanzienlijke druk staat, en die blijft lijden aan de gevolgen van een lagere wereldwijde vraag naar Chinese exportgoederen.

Goud wordt ook gezien als de veronderstelde Cornerstone Asset (letterlijk vertaald: hoeksteen activum) voor de Brics Currencies waaronder dus ook de Chinese yuan. Die yuan is een potentiële door grondstoffen gesteunde rivaal van de Amerikaanse dollar.

Maar het is niet alleen de Chinese staat die veel aandacht betoond voor het gele metaal. De afgelopen maanden zijn de binnenlandse goudprijzen in China tot ver boven de internationale spotprijzen gestegen, aangezien de rijke en middenklasse van het land de waarde van het goud maar al te goed beseft.

De appetijt van de Chinese bevolking voor goud was zo groot dat de PBOC in de markt kwam door banken te verbieden goud te importeren, waardoor de spread tussen de spotprijs van goud in Shanghai en in Londen half september een record van $ 121 per ounce duwde.

In een interview zei John Reade, hoofdmarktstrateeg bij de World Gold Council, dat er een perfecte storm op de Chinese goudmarkt brouwt. Reade merkte op dat premies op de SGE vs. Comex Futures op 14 september 6,4% bereikten, het hoogste niveau dat hij heeft gezien sinds hij de goudmarkt begon te volgen.

“Het is niet de eerste keer dat we de premies hebben zien oplopen. Maar het is de eerste keer dat we de premies zo hoog hebben gezien, ‘zei hij. “Dus het toont waarschijnlijk aan dat er iets aan de hand is.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *