Een giftige cocktail rond het internationale schuldenprobleem geeft een duidelijke waarschuwing af

Het Institute of International Finance, het IIF, maakte bekend dat de internationale schulden een nieuw record van $307 triljoen hebben bereikt. Dat is een stijging van 100 triljoen in de afgelopen tien jaar en een stijging van $10 triljoen in de eerste helft van dit jaar.

Tegelijkertijd zijn de obligatierendementen in de VS en elders terug op een niveau dat sinds 2007 niet meer is gezien. Kortom, meer schulden en hogere kosten om het te herfinancieren. Dat is volgens Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild geen goede mix. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de schuldquote niet zo snel is gestegen als de schuld op zich, maar we moeten niet volgens Vranken zelfgenoegzaam zijn: de risico’s voor de financiële markten nemen toe in lijn met de hogere schuldenniveaus.

En hoe zit het met de bedrijfsschulden? De spreads op bedrijfsobligaties liggen onder het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar, wat duidt op een ontspannen visie op de markten en weinig zorgen over de economische groei. Mogelijk speelt hier het feit dat het merendeel van de Amerikaanse en Europese bedrijven heeft geprofiteerd van de lage obligatierentes uit het verleden om aan de herfinancieringsbehoeften te voldoen.

Volgens onderzoek wordt de muur van schulden die geherfinancierd moeten worden, verwacht voor 2025. Zullen de markten voor bedrijfsobligaties hier medio 2024 op gaan anticiperen?

Financiële markten zijn communicerende vaten. Zullen de aandelenmarkten onberoerd blijven toekijken als de schuldenmarkten zenuwachtig worden? Het is een griezelig gevoel waar Frank Vranken mee zit. Als de winstvooruitzichten sterk stijgen, kan dat helpen. Voorlopig wijst de trend in de VS erop dat analisten optimistisch blijven over de winstgroei. Maar de stijgende rente op staatsobligaties zou de beurzen er niettemin van kunnen weerhouden verder te stijgen.

Daarom zijn het nieuws van het IIF, samen met de hogere obligatierentes, een duidelijke waarschuwing voor marktdeelnemers.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *