Kunstdiamanten zetten de prijs voor diamanten fors onder druk (en dat terwijl de vraag naar luxeproducten terugvalt)

Een golf van in het laboratorium gekweekte diamanten die de markten overspoelen, in combinatie met een daling van de luxe-uitgaven, hebben de Russische mijnbouwgigant Alrosa PJSC gedwongen de verkoop van ruwe diamant tijdelijk op te schorten om te voorkomen dat de prijzen verder dalen.

Bloomberg ontving een memo van Alrosa gericht aan zijn klanten, waarin werd uitgelegd dat de verkoop van ruwe diamanten voor september en oktober is opgeschort omdat het bedrijf ernaar streeft de bestaande trend van afnemende vraag te keren.

Diamanten, horloges en andere sieraden stegen enorm tijdens de pandemie en bereikten een hoogtepunt in de eerste helft van 2022.

’s Werelds grootste diamanthub waarschuwt voor een “moeilijk jaar” vanwege de zwakke vraag in de VS en China. Er is onrust op de markt voor luxeproducten: de diamantprijzen daalden naar pre-COVID-niveaus en de prijzen voor tweedehands Rolex horloges bereikten een nieuw dieptepunt in zes maanden

Naast de vertraging van de luxebestedingen als gevolg van de uitstroom van consumenten, zijn door de mens gemaakte diamanten een ware rage, omdat deze edelstenen slechts een fractie van de ‘echte diamanten’ kosten. De grote angst voor de natuurlijke diamantindustrie begint werkelijkheid te worden nu consumenten in het laboratorium gekweekte diamanten in ringen accepteren.

Edahn Golan, een onafhankelijke diamantindustrie-analist, vertelde CNN dat de populairste kunstmatige diamant van één karaat voor een verlovingsring in maart $ 2.318 bedroeg. Hij zei dat dit 73% goedkoper is dan een natuurlijke diamant van dezelfde grootte, slijpvorm en helderheid.

Uit de laatste gegevens van de Diamond Index via de International Diamond Exchange blijkt dat de prijzen voor diamanten ver onder het pre-Covid-niveau zijn gedaald.

Alrosa concurreert met De Beers, de grootste diamantproducent, die beide dit jaar zijn opgeschrikt door een vertraging van de verkoop van ruwe diamanten na een enorme hausse tijdens de pandemie.

Vorige week meldde Reuters dat de landen van de Groep van Zeven (G7) zich mogelijk voorbereiden om de mondiale toeleveringsketen van diamant te hervormen door beperkingen op te leggen aan Alrosa.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *