Inflatie krijgt nieuwe duw in de rug door forse prijsstijgingen appelsienen en citroenen

De futures op sinaasappelsap zijn naar recordhoogtes gestegen nu de voorraden in de VS naar het laagste niveau in de halve eeuw zijn gedaald als gevolg van de  citrusboomgaarden in Florida die zijn geteisterd door jaren van ziekte en orkanen.

Het is een perfecte storm die de Orange Juice-markt treft, aangezien de supermarktprijzen voor citrusvruchten dit jaar al fors zijn gestegen. Gelukkig hebben leveranciers de import uit Brazilië opgevoerd om de dalende Amerikaanse voorraden deels te compenseren.

Bloomberg citeert nieuwe cijfergegevens van het Amerikaanse ministerie van Landbouw waaruit blijkt dat de voorraad aan bevroren sinaasappelsapconcentraat eind augustus is gedaald tot 235,5 miljoen pond. Dit is het laagste niveau sinds december 1968 en dat komt doordat het seizoen 2022-2023 in Florida het zwakste seizoen is sinds de oogst van 1936-1937. Als gevolg hiervan zijn de OJ-futures de afgelopen jaren verdrievoudigd, tot bijna $ 3 per pond.

“Lage aandelenkoersen en sombere vooruitzichten voor de toekomstige productie uit Florida en Brazilië hebben de futuresprijzen in september ook naar recordhoogtes gedreven”, aldus Bloomberg.

In juli zei industriegroep CitrusBR dat de export van sinaasappelsap van Brazilië naar de VS met 55% steeg gedurende de twaalf maanden eindigend in juni. Dit betekent dat meer Amerikanen dan ooit sinaasappel- en citroensap drinken uit Brazilië.

“Zelfs als de volgende oogst in Florida enig licht herstel laat zien, zullen de productieniveaus al erg laag zijn”, zegt Ibiapaba Netto, uitvoerend directeur van CitrusBR.

Na twee jaar voedselinflatie is van een verbetering nog geen sprake, niet in de VS en niet in Europa.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *