Hoe de investeringsbank UBS na de recente koersval naar de goudprijs kijkt (ze ziet geen reden om te panikeren)

Terugkomend op de huidige stand van de goudmarkt, is Solita Marcelli, Chief Investment Officer voor Amerika bij UBS (UBS), van mening dat ondanks de recente koersdaling de voordelen van goud als veilige haven intact blijven.

“Onze analyse toont aan dat een procentuele allocatie van enkele cijfers aan goud in een gebalanceerde, in een op de USD gebaseerde portefeuille de risico gecorrigeerde rendementen de afgelopen decennia zou hebben verbeterd”, schreef Marcelli in een recent rapport voor de klanten.  

Marcelli voegt eraan toe dat goud nog steeds kan fungeren als een portefeuilleafdekking op langere termijn, vooral in de context van de onzekere mondiale groeivooruitzichten, de volatiele aandelenmarktdynamiek en een onzekere geopolitiek.

UBS citeert ook gegevens van de World Gold Council waaruit blijkt dat centrale banken in juni in totaal netto 55 ton goud hebben gekocht. Deze machtige spelers op de goudmarkt maakten drie maanden van netto verkoop ongedaan. Eind juni bedroeg de goudprijs $1.927 per ounce. Maandag viel de goudprijs terug onder $ 1.850.

Ten slotte heeft het team van Marcelli ontdekt dat een stijging van de goudaankoop door op de beurs verhandelde fondsen doorgaans vlak voor een cyclus van versoepeling van de Amerikaanse rente plaatsvindt. Deze marktspelers zagen in de eerste helft van 2023 een uitstroom.

De toekomst van de goudprijs van vandaag geeft uiteindelijk een ruisvrije boodschap weer over de balans tussen vraag en aanbod, wat de redenen ook zijn. Goud zal pas weer stijgen als de vraag overweldigend sterk wordt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *