Aflopen van opties en seizoensinvloeden wegen op edelmetalen (vierde kwartaal kan herstel te zien geven)

De goudprijs onderging vorige week een dramatische verkoopfase, waarna de neerwaartse trend maandag werd voortgezet. De daling begon nadat de Federal Reserve de rente op 20 september onveranderd liet en herhaalde dat de rente langer hoger zou blijven dan eerder was verwacht.

Uit de laatste Kitco News Weekly Gold Survey blijkt dat de meeste marktanalisten optimistisch zijn dat goud op de korte termijn een opleving zal kennen, terwijl particuliere beleggers gelijkmatiger verdeeld zijn na zeven opeenvolgende sessies van verliezen.

Everett Millman, hoofdmarktanalist bij Gainesville Coins, schreef de recente daling van het goud grotendeels toe aan seizoensfactoren en het aflopen van optiecontracten, en ziet het edelmetaal zich herstellen aan het begin van het vierde kwartaal.

“Mijn eerste reactie op de neergang deze week was dat het veel te maken had met het aflopen van opties op Comex, wat meestal tot veel neerwaartse volatiliteit leidt als mensen contracten beëindigen of doorrollen”, zei hij. “Maar gezien het feit dat de zwakte op de markt de rest van de week aanhield, schrijf ik ze ook toe aan seizoensinvloeden. De goudmarkt gaat meestal in een slaaptoestand aan het eind van de zomer en aan het begin van de herfst. Tenzij de markten de uitspraken van het FOMC als extreem agressief interpreteren, waar volgens mij geen reden voor is, denk ik dat je de correctie moet wijten aan seizoensinvloeden en aan de reguliere handelsdynamiek die zich in deze tijd van het jaar voordoet. “

“Meestal is oktober, het begin van het vierde kwartaal, het moment waarop je het tij de tegenovergestelde richting ziet uitgaan”, zei Millman. “Het is wanneer we veel goudkoopevenementen in het oosten krijgen, zowel in India als in China. In India komt begin november het Diwali-festival er aan, en veel kopers daar beginnen goud te bestellen in de weken daarvoor.”

“Ik verwacht dat de goudprijs, zo niet begin oktober, maar zeker begin november, weer zal stijgen.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *