Kunnen grotere overheidsbegrotingstekorten de goudprijs een nieuwe impuls kunnen?

Bent u op zoek naar een belangrijke reden waarom de goudprijs vandaag de dag hoger zou moeten gaan dan waar hij nu staat? Het onvermogen van de Verenigde Staten om de afgelopen decennia een evenwichtige overheidsbegroting na te streven, heeft ertoe geleid dat sommige investeerders zich zorgen maken over de toekomst van de financiën van de grootste economie ter wereld.

Decennia lang na het einde van de Tweede Wereldoorlog was de dollar vastgepind aan goud, dankzij het Bretton Woods-akkoord. Maar in augustus 1971 maakte de regering-Nixon een einde aan de gouden standaard voor de Amerikaanse dollar. Waarom? Het belemmerde het vermogen van de regering om de uitgaven voor de oorlog in Vietnam te verhogen en een tekort op de betalingsbalans aan te pakken.

Zonder twijfel heeft de dollar goud vervangen als het belangrijkste medium voor mondiale rijkdom, investeringen en handel.

Ondanks deze verbroken verbinding tussen de goudprijs en het begrotings- en monetaire beleid heeft goud beleggers aangetrokken vanwege de prijsstijging op de lange termijn. In oktober 2003 werden goudfutures verhandeld tussen $366 en $393 per ounce. Twee decennia later is goud bijna vervijfvoudigd.

Het antwoord op bovenstaande vraag is dan ook duidelijk: grotere overheidsbegrotingstekorten kunnen de goudprijs een nieuwe impuls geven en dan meer bepaald wanneer de financiële markten de ernst van de situatie beseffen. Een explosie van de goudprijs vroeg of laat moet dan ook niet uitgesloten worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *