Zal dalende inflatie de goudprijs doen dalen?

Het traditionele idee dat de goudprijs vandaag de dag een uiting is van inflatievrees, is nog steeds relevant. Wanneer de prijzen van goederen en diensten door het dak vliegen, dient goud logischerwijs als een afdekking. Verschillende indicatoren van de prijzen op consumenten- en producentenniveau hebben echter aangetoond dat de inflatie in de zomer van 2022 een piek bereikte en vervolgens is beginnen te dalen. Maar is het inflatiegevaar wel echt verdwenen?

De PCE-index (persoonlijke consumptieve bestedingen) van vrijdag voor de maand augustus benadrukte meer vooruitgang bij het afkoelen van de inflatie. Volgens de voorspelling van Econoday steeg de Amerikaanse PCE-kernindex in augustus met 0,2% ten opzichte van de maand ervoor en steeg jaar op jaar met 3,9%. De Core PCE steeg slechts 0,1%, onder de consensusvisie, en 3,9% ten opzichte van een jaar geleden, wat overeenkomt met de schatting van Econoday.

In juli groeide de kern-PCE-index met een opwaarts herziene 4,3% ten opzichte van een jaar eerder.

De kracht van de Amerikaanse economie, ondanks de achttien maanden durende beleidsactie van de Federal Reserve om de kortetermijnrente te verhogen naar het hoogste niveau in meer dan twintig jaar, heeft goud duidelijk minder aantrekkelijk gemaakt.

Volgens definitieve gegevens noteerde het Amerikaanse bruto binnenlands product donderdag in het tweede kwartaal een stijging van 2,1% op jaarbasis ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Deze lezing boort gaten in het argument dat de VS voorlopig zullen terugkeren naar het tijdperk van stagflatie aan het einde van de jaren zeventig – stagnerende economische groei met hoge inflatie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *