IEA-baas kondigt het begin van het einde aan van het tijdperk van fossiele brandstoffen; Maar is dat werkelijk zo?

Het Internationaal Energieagentschap zal volgende maand een nieuw rapport publiceren, waarin voor het eerst wordt geschetst dat de wereld zich volgens de Financial Times aan het ‘begin van het einde’ van het tijdperk van fossiele brandstoffen bevindt.

“We zijn getuige van het begin van het einde van het tijdperk van fossiele brandstoffen en we moeten ons voorbereiden op het volgende tijdperk”, zei IEA-directeur Fatih Birol in de voorspelling. Hij merkte op dat de mondiale vraag naar olie vóór 2030 een piek zal bereiken naarmate de verschuiving naar schone energie-economieën steeds sneller gaat.

De redenering van het IEA achter de daling van de vraag naar olie, aardgas en steenkool is te wijten aan de stijgende groei van de productie van hernieuwbare energie, zoals zonne- en windenergie, en aan de snelle adoptie van elektrische voertuigen.

In een eerder rapport stelde het IEA, dat voornamelijk wordt gefinancierd door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling: “De invoering van strengere efficiëntienormen door toezichthouders, structurele veranderingen in de economie en de steeds snellere penetratie van elektrische voertuigen worden verwacht om de jaarlijkse groei van de vraag naar olie gedurende de gehele prognose krachtig te matigen.” De mondiale energiewaakhond schat dat in 2028 ongeveer een kwart van alle auto’s op snelwegen elektrisch zullen zijn.

Vorig jaar zei het IEA dat de mondiale vraag naar fossiele brandstoffen rond 2030 een piek zou bereiken, maar de nieuwe projecties zijn naar voren gebracht omdat “de uitrol van hernieuwbare technologieën de afgelopen twaalf maanden is versneld”.

Birol zei ook dat “structurele verschuivingen” in de Chinese economie ertoe zullen bijdragen dat de mondiale vraag naar olie tegen 2030 zal toenemen:

‘In de afgelopen tien jaar was China verantwoordelijk voor ongeveer een derde van de groei van de mondiale vraag naar aardgas en tweederde van de groei van de vraag naar olie.

  “Zonne-, wind- en kernenergie zullen de potentiële groei naar steenkool in China opvreten.”

Maar er is een aanhoudende dreiging voor de transitie naar schone energie: “De VS moeten de omvang van hun energienetwerk verdubbelen.” … en misschien is de hele transitie naar schone energie slechts een ‘waanvoorstelling’, aangezien investeerders beseffen dat de verschuiving ‘tientallen jaren’ zal duren.

We hebben eerder al uiteengezet dat de offshore windparken van de regering-Biden een grote reddingsoperatie nodig hebben nu de groene energiezeepbel barst.

Wat als de toekomst van de vraag naar olie veel rooskleuriger is dan ons wordt verteld?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *