Olieprijs blijft maar stijgen en dat is slecht nieuws voor de inflatie (bis)

WTI, de toonaangevende Amerikaanse olievariant, brak deze week uit naar nieuwe hoogtepunten sinds november 2022 nadat OPEC-gegevens een groot aanbodtekort laten zien

De olieprijzen waren al een paar dagen vooruitlopend op deze gegevens aan het stijgen en braken uit zodra de OPEC rapporteerde dat de mondiale oliemarkten volgend kwartaal te maken krijgen met een aanbodtekort van meer dan 3 miljoen vaten per dag – mogelijk het grootste tekort in meer dan tien jaar.

Als dit gerealiseerd wordt, zou dit de grootste voorraaddaling sinds minstens 2007 kunnen zijn, volgens een Bloomberg analyse van de cijfers gepubliceerd door het Weense secretariaat van de OPEC.

De 13 leden van de OPEC hebben dit kwartaal tot nu toe gemiddeld 27,4 miljoen vaten per dag opgepompt, oftewel grofweg 1,8 miljoen minder dan de consumenten volgens het rapport nodig hebben.

WTI steeg op het nieuws boven de $88, of het hoogste niveau sinds november 2022…

Zoals Bloomberg meldt, dreigt de agressieve strategie van het Saoedische koninkrijk, geholpen door exportbeperkingen van mede-OPEC+-lid Rusland, hernieuwde inflatiedruk op een kwetsbare wereldeconomie te zetten.

De dieselprijzen in Europa zijn enorm gestegen, terwijl Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen passagiers waarschuwen om zich schrap te zetten voor hogere kosten.

Het zou zelfs een politieke kwestie kunnen worden voor president Biden terwijl hij zich voorbereidt op de herverkiezingscampagne van volgend jaar, terwijl de nationale benzineprijzen de gevoelige drempel van $ 4 per gallon naderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *