Chinese regering grijpt in om de goudprijs af te remmen (premie tussen Shanghai en Londen is weer wat kleiner)

Volgens recente rapporten daalden de goudprijzen in China recent naar het laagste niveau in drie jaar, na het besluit van de regering om meer import van het edelmetaal toe te staan.

De goudprijs daalde vorige week vrijdag met 3,8% op de Shanghai Gold Exchange, waardoor de laatste dag van de handelsweek slechts $10 per ounce hoger sloot dan de internationale spotprijs. Dit volgens berekeningen van Bloomberg. Door deze recente evolutie werd de recordpremie waaraan goud in China tot voor kort noteerde vrijwel geëlimineerd.

Volgens lokale handelaren was de prijsdaling grotendeels het gevolg van een nieuwe ronde van toegestane importquota van de Chinese autoriteiten. Nicholas Frappell, mondiaal hoofd institutionele markten bij ABC Refinery in Sydney, vertelde Bloomberg dat de daling van de goudprijs waarschijnlijk ook werd beïnvloed door lage liquiditeitsniveaus voorafgaand aan de grote feestdagen in China die vorig weekend begonnen zijn.”

In augustus besloot de PBoC de bestaande quota te verlagen en te stoppen met het uitgeven van nieuwe quota aan banken voor de import van internationaal goud, in een poging de stijging van de binnenlandse goudaankopen te vertragen nadat de renminbi naar het laagste niveau in zestien jaar ten opzichte van de dollar was gedaald.

Het verschil tussen de spotprijs van goud in Shanghai en Londen bereikte op 14 september een record van $121 per ounce, maar werd iets kleiner nadat de centrale bank de volgende dag aan enkele staats- en middelgrote commerciële banken een informeel bevel had gegeven dat de limieten waren overschreden. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *