Goudprijs legt relatieve kracht aan de dag ten opzichte van de gestegen rentevoeten

De goudmarkt zou te maken kunnen krijgen met aanzienlijke verkoopdruk nu de rente op lange termijnobligaties naar het hoogste niveau in zestien jaar stijgt. Volgens een marktanalist blijft goud echter een essentieel verzekeringsactivum nu de risico’s voor de Amerikaanse economie blijven groeien.

In een interview met Kitco News merkte James Robertson, analist bij Grant’s Interest Rate Observer, op dat hoewel de recente stijging van de reële obligatierente op de goudprijs heeft gewogen, de twee activa niet zo sterk gecorreleerd zijn vergeleken met de historische gemiddelden.

De reële rente op 10 jaar staat op het hoogste niveau in 15 jaar en bedraagt 2,45%. Deze stijging werd veroorzaakt door een sterke stijging van de nominale tienjaarsrente, die momenteel op 4,714% noteer en dat is  dichtbij het hoogste niveau sinds 2007.

Ondertussen werden de goudfutures voor december voor het laatst verhandeld tegen $1.831,50 per ounce.

Robertson merkte op dat als de correlatie in overeenstemming zou zijn met historische normen, de goudprijs ruim onder de $1.800 per ounce zou moeten liggen.

Over wat de relatieve kracht van het edelmetaal creëert, zei Robertson dat de vraag naar goud door de centrale banken een enorme impact op de markt blijft hebben.

‘De zwakke correlatie van goud met de reële rente zou de eerste tekenen kunnen zijn van een ineenstorting van de internationale aantrekkingskracht van de Amerikaanse dollar’, zei hij. “Westerse investeerders begrijpen dit nog niet helemaal, maar we kunnen dit op de oosterse markten zien omdat investeerders daar niet genoeg goud kunnen kopen.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *