Bereidheid voor militaire hulp aan Oekraïne slinkt zienderogen (en die hulp stelt vaak ook niet zo veel voor)

Enkele belangrijke Europese bondgenoten, waaronder als belangrijkste Polen, geven signalen dat ze de defensiehulp aan Oekraïne zouden kunnen terugschroeven. Dat is één, maar twee is dat die hulp niet altijd de nodige kwaliteit biedt. Of oneerbiedig gesteld: Oekraïne krijgt af en toe oude brol toegespeeld, militair materiaal die de vorige eigenaar liever kwijt dan rijk was.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken heeft toegegeven dat een aantal ‘geavanceerde’ Duitse systemen die naar Kiev zijn gestuurd defecten vertonen.

Annalena Baerbock gaf in een nieuw interview met CNN toe dat sommige Leopard 1-tanks die naar Oekraïne zijn gestuurd verouderd zijn en niet echt functioneren. Ze zei dit toen ze vroeg waarom Berlijn tot nu toe de goedkeuring voor de levering van Taurus-langeafstandsraketten heeft afgewezen.

“We moeten duidelijk zijn over elk detail, hoe het allemaal werkt, wie ze daadwerkelijk kan bedienen (de raketten)”, vertelde Baerbock aan Christiane Amanpour van CNN. “Ja, dat kost wat tijd. Ik begrijp volkomen dat er in Oekraïne niet genoeg tijd is, maar als we iets afleveren, moet het ook werken.” Het voorbeeld van de Leopard 1-tanks toont duidelijk aan hoe het niet moet.

Haar logica was dat, gegeven het feit dat Duitse systemen uit het verleden niet effectief zijn geweest en zelfs gebrekkig zijn gebleken, er geen haast zou moeten zijn om nog meer te leveren, vooral als het geavanceerde raketsystemen betreft.

In veel gevallen hebben Oekraïense operators haastige trainingsprogramma’s moeten doorlopen, en de problemen worden acuter als er niet genoeg tijd aan die programma’s wordt besteed. En het zijn niet alleen de operators die op de hoogte moeten zijn, maar ook de noodzakelijke assisterende en ondersteunende bemanningen.

Ze zei in het interview dat dit allemaal kan worden verklaard doordat Europa de laatste tijd niet met een brutale oorlog is geconfronteerd.

Er moet aan worden herinnerd dat de Duitse regering een van de eersten was die verklaarde dat zij in Oost-Europese landen als Polen niet in de weg zou staan als zij in Duitsland geproduceerde tanks wilden overbrengen naar het oorlogsgebied tussen Rusland en Oekraïne. Maar stilaan ziet het er naar uit dat de bereidheid om Oekraïne te ondersteunen aan het slinken is. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *