Situatie op de graanmarkt hoogst onduidelijk ondanks recente prijsdaling

David Roche heeft een tegendraadse uitspraak over de graanprijzen gedaan en zegt dat deze prijzen zullen stijgen in plaats van verder te dalen.

De tarweprijzen zijn dit jaar met ongeveer 29% gedaald tot op het laagste niveau sinds september 2020, waarbij de shortposities zijn opgelopen tot het hoogste punt in drie maanden.

Roche, president en mondiaal strateeg bij Independent Strategy, is het niet eens met het optimisme van de markt over de bevoorrading in Oekraïne, de toekomstige oogstopbrengsten en de productie.

“Misschien moet ik een jaar, misschien drie jaar wachten voordat ik rendement op mijn investering krijg, maar ik ben bereid het nodige geduld op te brengen”, vertelde Roche maandag aan CNBC’s “Squawk Box Europe”.

Oekraïne staat bekend als de ‘broodmand’ van de wereld en verbouwt veel meer tarwe dan het consumeert. Zijn export draagt bij aan de mondiale voedselzekerheid, vooral in Afrikaanse landen, die nu bang zijn voor voedseltekorten. Rusland kondigde op 17 juli 2023 aan zich terug te trekken uit de zogenaamde Zwarte Zee-graanovereenkomst, waardoor een veilige doorgang voor graanvrachtschepen uit de Verenigde Staten mogelijk wordt gemaakt.

De graanprijzen zijn de laatste tijd in een vrije val geraakt, omdat beleggers rekenen op een heropleving van het aanbod uit de VS, Rusland en Oekraïne – maar ervaren strateeg David Roche is het daar niet mee eens.

In tegenstelling tot de marktconsensus verwacht Roche, president en mondiaal strateeg bij Independent Strategy, een jaarlijkse stijging van de tarweprijzen met 13 tot 15% in de komende twee jaar.

“De logica is simpel. Verdere verstoringen door Rusland en van Ruslands eigen belangrijke graanaanvoer vormen een groot risico. We hebben in het algemeen te maken met de opwarming van het klimaat, waarbij we kunnen vaststellen dat de waterstanden in cruciale verkeersaders zoals de Mississippi, die 60% van het Amerikaanse graan naar havens vervoert, extreem laag zijn. Zodat we allerlei soorten verstoringen kunnen krijgen als gevolg van de klimaatverandering”, vertelde hij maandag aan CNBC’s “Squawk Box Europe”.

“En dan hebben we nog El Nino. Het bewijs dat de teelt van gewassen zijn aangetast door dit fenomeen beginnen nu heel duidelijk te worden.”

De opmerkingen van Roche komen omdat de tarweprijzen dit jaar met ongeveer 29% zijn gedaald en zich op het laagste niveau sinds september 2020 bevinden, waarbij de shortposities onlangs het hoogste punt in drie maanden hebben bereikt, dit volgens een rapport van Independent Strategy. De maïsprijzen bevinden zich ook rond het laagste punt in drie jaar, terwijl de sojabonen onlangs het laagste punt in vier jaar bereikten.

De prijsdalingen werden versterkt doordat het Amerikaanse ministerie van Landbouw een hogere productie en voorraden rapporteerde dan de analisten hadden verwacht. Deze gegevens versterkten de neerwaartse prijsdruk die onder andere het gevolg is van signalen dat Oekraïne, een belangrijke graanproducent, erin slaagt alternatieve exportroutes te vinden ondanks Russische aanvallen op zijn havens.

Ondertussen heeft Rusland, de grootste graanexporteur ter wereld, ook grote oogsten geproduceerd waarvan analisten verwachten dat ze door exportblokkades heen kunnen breken.

Roche zegt echter dat er nog meer factoren zijn die de prijzen kunnen opdrijven.

Zo daalde een kritiek stuk van de lagere rivier de Mississippi vorige week tot op enkele centimeters van het laagste niveau ooit, volgens de Amerikaanse National Weather Services, en de waterstand zal naar verwachting laag blijven nu het land zich voorbereidt op het drukste seizoen voor de graanexport.

Dit, samen met de Russische volatiliteit en El Nino, zijn drie factoren waarvan ik denk dat ze de aanbodzijde van de graanmarkten zullen verstoren”, aldus Roche.

“En de vraagzijde wordt bepaald door het aantal mensen in de wereld, en dat stijgt voortdurend en landen kunnen het zich gewoon niet veroorloven om te weinig graan ter beschikking van de groeiende wereldbevolking te stellen”, voegde Roche eraan toe, die erom bekend staat de financiële crisis in Azië van 1997 correct te voorspellen evenals de mondiale financiële crisis van 2008.

Independent Strategy verwacht dat de oogstopbrengsten zullen lijden onder de hogere mondiale temperaturen en het El Nino-weerpatroon, dat doorgaans zo’n vier jaar aanhoudt, en gaat ervan uit dat de mondiale graanaanvoer beperkt zal worden door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne die tot 2024 en mogelijk zelfs 2025 zal voortduren.

De cumulatieve effecten van deze meteorologische en geopolitieke risico’s zullen ertoe leiden dat de verhouding tussen de voorraad en het gebruik van tarwe tot eind 2025 met ongeveer 5% per jaar zal dalen, wat leidt tot een jaarlijkse stijging van de tarweprijzen met 13-15%.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *