Vraag naar goud van de kant van de centrale banken is nog lang niet verzadigd

Volgens de laatste gegevens van de World Gold Council kochtende  centrale banken in augustus 77 ton goud, een stijging van 38% vergeleken met de aankopen in juli. De afgelopen drie maanden hebben centrale banken 219 ton goud gekocht. Dit komt na recordaankopen in de eerste helft van het jaar.

James Robertson, analist bij Grant’s Interest Rate Observer, merkte op dat de vraag naar goud door de centrale banken nog lang niet verzadigd is. Hij legde uit dat de aanhoudende kracht van de Amerikaanse dollar betekent dat landen met schulden in Amerikaanse dollars nog steeds met hoge financieringskosten te maken krijgen. De enige manier om deze kosten terug te dringen is door te diversifiëren, weg van de Amerikaanse dollar, en goud blijft de meest aantrekkelijke mondiale monetaire activa, zei hij.

‘Goud is de enige manier waarop centrale banken in opkomende markten hen onafhankelijkheid kunnen geven van de monetaire chaos die het gevolg is van de Amerikaanse dollar’, zei hij.

Robertson zei dat hij verdere volatiliteit en onzekerheid in de Amerikaanse dollar verwacht naarmate de staatsschuld van het land blijft groeien. De Amerikaanse schuld heeft de $33 biljoen overschreden. Tegelijkertijd ligt het tekort op koers om dit jaar met $2 biljoen te stijgen.

“Wanneer westerse investeerders zich bewust worden van de groeiende schuldenrisico’s in de VS, zullen we de vraag naar goud gaan zien toenemen”, aldus Robertson. “Ik denk dat we misschien wel dichtbij dat punt zijn.”

Hoewel Robertson optimistisch blijft over goud, zei hij dat beleggers meer aandacht moeten besteden aan de mijnbouwsector en dan meer bepaald aan de goudmijnaandelen.

“Goud zou altijd een kernonderdeel van uw portefeuille moeten zijn als een belangrijke verzekeringspolis, maar de mijnwerkers zijn op dit moment aantrekkelijke financiële activa”, zei hij.

Robertson wees erop dat de matige prestatie van goud heeft bijgedragen aan een aanzienlijk pessimistisch sentiment in de mijnbouwsector, waardoor substantiële waarde voor investeerders is gecreëerd. Hij legde uit dat volgens sommige analisten de mijnbouwsector een korting heeft van ruim 72% ten opzichte van de bredere marktindex.

“Je moet nog steeds selectief zijn als het gaat om het vinden van de juiste bedrijven, maar er zijn ongelooflijke waarde en kansen voor investeerders in de mijnbouwsector te vinden”, zei hij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *