Grootste verliesreeks voor het goud in zeven jaar (maar Mike McGlone verwacht betere tijden)

De goudmarkt kende geen geweldige start van het vierde kwartaal met negen opeenvolgende dagen van verliezen. Dit was de langste dagelijkse verliesreeks voor goud in zeven jaar.

Hoewel goud vrijdag het nieuwe dieptepunt voor zeven maanden achter zich liet, eindigde het gele metaal de week nog steeds met een verlies van 1%. Hoewel er enige hoop is voor goud, omdat het op korte termijn een kritiek steunniveau lijkt te behouden, zal het edelmetaal gevoelig blijven voor stijgende obligatierentes.

Terwijl goud zijn dieptepunten in maart aan het aftasten was, zag de Amerikaanse obligatiemarkt een aanzienlijke uitverkoop van lange obligaties, wat de rente omhoog heeft gedreven. Vorige week steeg de rente op 30 jaar voor het eerst sinds 2007 naar 5%. Tegelijkertijd steeg de rente op 10-jaars obligaties naar 4,8%, een nieuw hoogtepunt in 16 jaar.

Deze stijging in de rentecurve heeft aanzienlijke tegenwind veroorzaakt voor goud en zilver, omdat het de opportuniteitskosten van de niet-renderende activa verhoogt. Deze uitdagingen kunnen echter van korte duur zijn, omdat de stijgende obligatierentes ook aanzienlijke risico’s voor de economie met zich meebrengen. Veel analisten hebben erop gewezen dat deze snelle stijging na een omgekeerde rentecurve opnieuw een krachtig recessiesignaal is.

Analisten hebben ook opgemerkt dat de huidige uitverkoop op de obligatiemarkt vergelijkbaar is met die in 1987, net voordat de VS in een korte recessie terechtkwamen. En ook al herhaalt de geschiedenis zich niet altijd, toch rijmt ze vaak.

In een recente nota aan Kitco News zei Mike McGlone, senior marktstrateeg bij Bloomberg Intelligence, dat hoewel de obligatierente het momentum heeft om hoger te gaan, hij gelooft dat dit de laatste spurt is die de marktmarkt uitperst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *