Beurs maakt korte metten met energietransitie, alles wat met propere energie te maken heeft fors lager op de beurs

De beleggers vrezen dat de energietransitie langer dan verwacht zal duren en dat er (veel) meer kapitaal nodig zal zijn om deze te verwezenlijken tegen de achtergrond van steeds hogere rentetarieven.

“Terwijl nutsbedrijven worstelen met de overstap naar meer groene energie, komen hun operationele marges onder druk te staan totdat ze hun energietarieven kunnen verhogen”, vertelde Louis Navellier, oprichter van Navellier, een geldbeheerbedrijf, aan Yahoo Finance.

Hogere rentetarieven hebben grote negatieve gevolgen voor de duurzame sector, omdat projecten voor schone energie kapitaalintensief zijn.

Tot overmaat van ramp maken dalende waarderingen van ‘propere’ aandelen op de beurs het voor bedrijven moeilijker om publieke markten aan te boren om hun projecten te financieren. Ook concurreren obligaties met hogere rendementen met dividendrendementen op nutsaandelen.

“Er is een uittocht van ESG-producten die lijden onder uitstroom”, aldus Navellier.

De Global Clean Energy ETF (ICLN) is tot nu toe met ongeveer 30% gedaald. De benchmarks voor zonne- en windenergie Invesco Solar ETF (TAN) en First Trust Global Wind Energy ETF (FAN) zijn in dezelfde periode met respectievelijk 35% en 32% gedaald.

De verkoop van aandelen betrokken in hernieuwbare energiebronnen nam toe nadat NextEra Energy Partners (NEP), een dochteronderneming van NextEra Energy (NEE) die zich richt op hernieuwbare energiebronnen, zijn groeidoelstelling met de helft verlaagde tot 6% tot ten minste 2026.

“Een strakker monetair beleid en hogere rentetarieven hebben uiteraard invloed op de financiering die nodig is om de uitkeringen met 12% te laten groeien”, aldus de bedrijfsverklaring.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *