Slechtste week voor bedrijfsobligaties met investment grade rating sinds maart

Wereldwijd wenden de beleggers in bedrijfsobligaties zich tot kortlopende investment grade obligaties om de marktvolatiliteit te boven te komen na de slechtste week voor de beleggingscategorie sinds maart.

Nu de rente op 10-jaars staatsobligaties stijgt naarmate het vooruitzicht van een langere periode van hoge rentevoeten stijgt – en nieuwe risico’s ontstaan uit conflicten in het Midden-Oosten – blijven de beleggers voorzichtig. Dat betekent het kopen van obligaties van veiligere emittenten met een hogere rating en kortere looptijden, en, voor sommige beleggers, het verkopen van hoogrentende obligaties met een lange looptijd en hybride effecten.

“Het blijft een saai verhaal. Kortlopende investment grade bedrijfsobligaties in de euro bieden u het beste risicorendement”, zegt Altaf Kassam, hoofd beleggingsstrategie en onderzoek voor EMEA bij State Street Global Advisors.

Zijn opmerkingen onderstrepen een tumultueuze periode voor de mondiale kredietmarkten, waarbij de spreads op mondiale bedrijfsobligaties vorige week met acht basispunten zijn toegenomen, het hoogste niveau sinds de onrust in de banksector in maart, volgens een Bloomberg-index. Een sterk banenrapport op vrijdag versterkte de bezorgdheid dat de renteverhogingen door de Federal Reserve nog niet voorbij zijn, terwijl het risico op een recessie nog steeds groot is.

De schokaanval van dit weekend op Israël door de militante groepering Hamas heeft de vrees voor instabiliteit in de regio aangewakkerd, wat een nieuw risico voor investeerders met zich meebrengt. Een maatstaf voor het kredietrisico voor de Europese markten voor bedrijfsobligaties van beleggingskwaliteit steeg maandag naar 87,86 basispunten, bijna het hoogste sinds mei, na een verruiming van 5,9 basispunten vorige week.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *