Olieprijzen plots weer fors hoger, Iran wordt toonaangevende factor op de oliemarkt

De olieprijzen stegen maandagochtend met bijna 4% nadat een verrassingsaanval op Israël door de Palestijnse islamistische groepering Hamas de bezorgdheid aanwakkerde over het uitbreken van een breder conflict in de regio van het Midden-Oosten.

De futures op West Texas Intermediate (CL=F) en Brent International (BZ=F) stegen met ongeveer 4% naar respectievelijk ongeveer $86 per vat en $88 per vat.

Hamas lanceerde dit weekend de grootste militaire aanval op Israël in decennia. Premier Benjamin Netanyahu zei maandag dat de reactie van Israël op de aanval ‘het Midden-Oosten zal veranderen’.

Het Midden-Oosten is goed voor ruim 30% van de olieproductie in de wereld.

“Er heeft zich tot dusver geen verstoring van de olietoevoer voorgedaan”, schreef Andy Lipow, president van Lipow Oil Associates, maandagochtend in een rapport. “De reflexmatige reactie van de oliemarkt is om de angst dat het conflict zich zal verspreiden, waardoor Iran uiteindelijk in het conflict wordt betrokken en de doorvoer van olie door de Straat van Hormuz wordt beïnvloed.”

Lipow merkte op dat de betrokkenheid van Iran van cruciaal belang zal zijn bij het bepalen van de mate waarin het conflict de olieprijzen zou kunnen beïnvloeden. De Straat van Hormuz, gelegen tussen Oman en Iran, ziet 17 tot 18 miljoen vaten olie per dag passeren. Als deze straat wordt gesloten, zou dat kunnen resulteren in een stijging van de olieprijzen met $20 tot $30 per vat en een stijging van de benzineprijzen in Amerika.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *