Logo The House

Goudprijs weer fors gestegen, spanningen in het Midden-Oosten kunnen meebrengen dat Fed de rente niet verder verhoogt

De goudprijs steeg maandag het sterkst sinds juli dankzij de toegenomen vraag naar een veilige haven nadat de spanningen waren opgelopen in de nasleep van de Hamas-aanval op Israël.

Het edelmetaal won maandag maar liefst 1,2%, voordat het een deel van de winst moest inleveren, omdat de financiële markten zich schrap zetten voor meer volatiliteit als gevolg van de schokaanval op Israël door militanten uit Gaza. De olieprijs steeg enorm toen het conflict de spanningen in het Midden-Oosten, waar bijna een derde van het mondiale aanbod aan ruwe olie vandaan komt, deed oplaaien.  Ook de dollar werd sterker.

Hoewel de onverwachte crisis in Israël een kleine premie voor het goud heeft toegevoegd, zullen grotere winsten er alleen kunnen komen als er een veel substantiëlere escalatie in de regio plaatsvindt, zegt David Lennox, analist bij marktonderzoeksbureau Fat Prophets.

De goudprijs begon vrijdag te stijgen nadat het vorige week het laagste niveau sinds maart had bereikt, toen het werd beïnvloed door signalen van de Federal Reserve dat deze centrale bank haar monetaire beleid strak zou houden.

De spanningen in het Midden-Oosten kunnen betekenen dat de Federal Reserve niet doorgaat met het verhogen van de rente vanwege de toenemende onzekerheid en dat het vooruitzicht op piekrentes plotseling dichterbij is gekomen, ondanks de potentiële inflatoire impact van hogere olieprijzen”, aldus Ole Hansen, hoofd grondstoffenstrategie bij Saxo Bank A/S.

“Wij concluderen dat deze ontwikkeling een signaal zou kunnen zijn voor een dieptepunt in de goudprijs en dat, naarmate de aandacht zich richt op renteverlagingen in plaats van renteverhogingen, er mogelijk extra vraag van investeerders ontstaat.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *