De OPEC zegt dat de olie-industrie tegen 2045 14 biljoen dollar aan investeringen nodig heeft

De wereld heeft tegen 2045 14 biljoen dollar aan investeringen in de oliesector nodig om de marktstabiliteit te garanderen en energie- en economische chaos te voorkomen, aldus de OPEC in haar jaarlijkse World Oil Outlook.

De jaarlijkse investeringen moeten gemiddeld zo’n 610 miljard dollar bedragen, waarvan het grootste deel naar het upstream-segment zou moeten gaan, aldus het kartel.

De cumulatieve investeringen in de upstream-sector moeten in 2045 ongeveer 11,1 biljoen dollar bedragen, oftewel een gemiddelde van 480 miljard dollar per jaar. De behoeften aan investeringen stroomafwaarts en middenstroom worden tegen 2045 geschat op respectievelijk 1,7 biljoen dollar en 1,2 biljoen dollar.

“Als deze investeringen niet werkelijkheid worden, betekent dit een aanzienlijke uitdaging en risico voor de marktstabiliteit en de energiezekerheid”, aldus de OPEC in het jaarverslag, waarin zij ook haar prognose voor de lange termijn vraag naar olie verhoogde tot 116 miljoen vaten per dag in 2045.

“Ervoor zorgen dat deze investeringen worden gedaan en ook worden volgehouden is een belangrijke uitdaging en van het allergrootste belang voor de stabiliteit van de oliemarkten en de voorzieningszekerheid”, aldus de OPEC in de vooruitzichten voor 2023.

Dit jaar zullen de upstream-investeringen naar verwachting met 13% stijgen tot 360 miljard dollar, maar dit zal de kapitaaluitgaven alleen maar terugbrengen naar het niveau van vóór de pandemie.

De secretaris-generaal van de OPEC, Haitham Al Ghais, zei in het voorwoord van het rapport:

“Oproepen om investeringen in nieuwe olieprojecten stop te zetten zijn misleidend en kunnen leiden tot energie- en economische chaos.”

“De geschiedenis staat vol met talloze voorbeelden van onrust die zouden moeten dienen als een waarschuwing voor wat er gebeurt als beleidsmakers er niet in slagen de met elkaar verweven complexiteiten van energie te erkennen,” merkte Al Ghais op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *