Vraag naar veilige havens ondersteunt goudprijs slechts tijdelijk, alles draait nog steeds om  de obligatierendementen

De vraag naar veilige havens zorgt voor een nieuw bullish momentum voor goud nadat de beleggers reageerden op de brutale aanval van Hamas op Israël zaterdag.

Hoewel de vraag naar veilige havens geen consistente lange termijn steun voor goud heeft geboden, merken sommige analisten op dat een escalatie van de spanningen in het Midden-Oosten slechts de nieuwste geopolitieke factor is die het gele metaal tot in 2024 zal blijven ondersteunen.

Zondag verklaarde de Israëlische regering formeel de oorlog en gaf groen licht voor “belangrijke militaire stappen” om wraak te nemen op Hamas na de verrassingsaanval van zaterdag waarbij honderden Israëli’s omkwamen.

Analisten merken op dat de wereldeconomie en de financiële markten gevoelig zullen blijven voor een escalatie van de oorlog. Politieke analisten merken op dat toenemende spanningen Iran en de VS bij het conflict kunnen betrekken, wat gevolgen zou kunnen hebben voor de energiemarkten en de inflatie.

“Het is moeilijk om de omvang van de prijsevolutie op de oliemarkt als gevolg van geopolitieke schokken te voorspellen. Het feit dat de VS en Iran in de onrust worden meegetrokken, duidt erop dat de spanningen verder kunnen escaleren. Vanuit prijsperspectief wordt verwacht dat het niveau van $90 pb een kritiek niveau kan zijn voor Amerikaanse WTI ruwe olie, aangezien escalatie en verlenging van de spanningen in het Midden-Oosten de ruppel zouden kunnen zijn die de wereld heel dicht bij de rand van een recessie zou kunnen brengen en de honger naar olie zou kunnen temperen. Het is echter te vroeg om nu al conclusies te trekken”, zegt Ipek Ozkardeskaya, senior analist bij Swissquote Bank, in een notitie maandag.

Hoewel goud het potentieel heeft om hoger te stijgen, zei Ozkardeskaya dat ze geen duurzame rally in het edelmetaal ziet zolang de obligatierente hoog blijft.

“Het opwaartse potentieel strekt zich uit tot circa $2000 per ounce, maar de winsten als gevolg van de geopolitieke spanningen zullen naar verwachting niet lang aanhouden. Wat doorslaggevend zal blijven voor de prestaties van goud op de middellange en lange termijn zijn de Amerikaanse rentes”, zei ze.

Deze mening wordt gedeeld door de analisten bij CMP Group.

“De problemen in het Midden-Oosten zullen naar verwachting niet op korte termijn worden opgelost, maar de spanningen van dit weekend kunnen de-escaleren. Of toch op zijn minst wat afnemen. Dit, in combinatie met de gezonde economische toestand in de VS en eventuele verrassingen bij de Amerikaanse inflatiecijfers later deze week (of met andere woorden: minder inflatie dan verwacht-, zou de goudprijs weer naar $1.820 kunnen duwen”, aldus de analisten in een rapport.

 

Hoewel de goudprijs de komende weken volatiel zou kunnen zijn, hebben sommige analisten gezegd dat het grotere beeld van geopolitieke instabiliteit de opwaartse trend van het edelmetaal op de lange termijn blijft ondersteunen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *