Door goud ondersteunde digitale token Zimbabwe Gold officieel van start als betaalmiddel

Op 5 oktober ging het door goud ondersteunde digitale token onder de naam Zimbabwe Gold (ZiG) officieel van start als betaalmiddel in Zimbabwe. De lancering werd officieel aangekondigd door de Reserve Bank of Zimbabwe (RBZ).

De eerste keer dat de RBZ haar nieuwe project introduceerde was in april van dit jaar.

De centrale bank specificeerde dat elk uitgegeven digitaal token zou worden ondersteund door een fysieke hoeveelheid goud in de reserves van de bank. De RBZ is vorig jaar begonnen met het uitgeven van fysieke goudtokens en claimt dat deze succesvol zijn toegepast.

De missie achter zowel fysieke munten als de nieuw geïntroduceerde ZiG is om lokale investeerders ervan te overtuigen hun geld in nationale activa te stoppen en niet in Amerikaanse dollars, wat geen gemakkelijke taak is in een land met een inflatie van drie cijfers. Zoals de RBZ-gouverneur, Dr. John Mangudya eerder zei:

“De uitgifte van door goud gedekte digitale tokens is bedoeld om de waarde behoudende instrumenten die beschikbaar zijn in de economie uit te breiden en de deelbaarheid van de investeringsinstrumenten te vergroten en hun toegang en gebruik door het publiek te vergroten.”

Digitale tokens kunnen worden opgeslagen in e-gold-portemonnees of e-gold-kaarten en zijn verhandelbaar voor zowel P2P- als zakelijke transacties.

De RBZ rapporteerde verschillende prijsniveaus afhankelijk van het gewicht van zijn goudreserve.

Zo kan men 1 ounce ZiG kopen voor $1.910 en 0,1 ounce voor $191.

Volgens de Bank kochten investeerders op 28 september het equivalent van 17,65 kg in ZiG, waarbij ze zowel met Zimbabwaanse als Amerikaanse dollars betaalden.

De totale hoeveelheid ZiG, verkocht sinds de vorige verkooprondes van digitale tokens, bedraagt ongeveer 350 kg goud.

Zimbabwe kampt al meer dan tien jaar met muntinstabiliteit en stijgende inflatie. In 2009 adopteerde het land de Amerikaanse dollar als officiële munteenheid als reactie op een periode van hyperinflatie die de lokale munt vrijwel waardeloos had gemaakt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *