VS schetst een somber beeld over de toekomst van onze vastgoedmarkten: kopen van een huis of appartement wordt stilaan onbetaalbaar

Er is één onmiskenbaar feit dat zonder blikken of blozen over de Amerikaanse huizenmarkt kan worden gezegd. Een huis of appartement kopen is gewoon niet meer betaalbaar voor de overgrote meerderheid van potentiële huizenkopers.

Het is de afgelopen tientallen jaren nooit goedkoop geweest om een huis te kopen, maar de pandemische huizenhausse zorgde voor een enorme stijging van de prijzen, omdat werken op afstand en hybride werken miljoenen Amerikanen deed besluiten om een huis of appartement te kopen. Vooral de millenials lieten zich op de vastgoedmarkt niet onberoerd.

Maar 2022 schokte veel mensen van 40 jaar en jonger toen de hypotheekrente in een oogwenk van 3% naar meer dan 7% steeg, terwijl tientallen jaren van te weinig opgeleverde nieuwe projecten een bodem onder de woningprijzen legde. Nu heeft een directeur van de woningbouwsector de alarmklok geluid over de ernst van situatie.

Nu de hypotheekrente met 7,49% het hoogste punt in de afgelopen decennia heeft bereikt, heeft Andy Walden, vice-president ondernemingsonderzoek bij ICE Mortgage Technology, enkele berekeningen gemaakt. Walden is jarenlang vice-president data en analyse geweest bij vastgoeddatabedrijf Black Knight, voordat het onlangs werd overgenomen door ICE. Walden kent de hypotheekmarkt van binnen en van buiten en leidt de creatie van een maandelijkse hypotheekmonitor die trends in de woningfinanciering in kaart brengt. Hij berekent dat de Amerikaanse inkomens met maar liefst 55% moeten stijgen voordat de huizenmarkt opnieuw als betaalbaar wordt beschouwd.

“Als je kijkt naar de betaalbaarheid van huizen zelf en naar wat er nodig is om de markt vandaag de dag te normaliseren,” vertelde hij Kelly Evans van CNBC’s The Exchange, “is het een prijscorrectie van 35%, of een daling van 4% in de hypotheekrente, of een inkomensgroei van 55% – een combinatie daarvan.”

De VS schetst een beeld over de toekomst van onze vastgoedmarkten: het kopen van een huis of appartement wordt stilaan ook hier onbetaalbaar. En afgaande op de situatie aan de overkant van de Atlantische Oceaan zal daar niet snel verandering in komen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *