Betaalbaarheid van vastgoed staat in de VS steeds meer onder druk, is de rentepiek inmiddels bereikt?

De hypotheekrente, die vorige week naar het hoogste niveau in twintig jaar steeg, heeft de betaalbaarheid van woningen in de VS zo erg aangetast dat een sprong naar 8% de situatie niet aanzienlijk erger zou maken, aldus een rapport van Zillow.

Mocht de gemiddelde hypotheekrente over 30 jaar stijgen naar 8% ten opzichte van het huidige niveau van 7,49%, dan zou een huishouden een inkomen van $ 114.000 op jaarbasis nodig hebben om de maandelijkse hypotheekbetaling op een huis met een gemiddelde prijs te kunnen betalen, rekening gehouden met een aanbetaling van 10%. Dat is een stijging ten opzichte van 107.000 dollar tegen de huidige koers, berekende Nicole Bachaud, senior econoom bij Zillow, in een rapport.

“Hoewel het idee van een hypotheekrente van 8% afschrikwekkend lijkt en er bij elke nieuwe mijlpaal in de rentestand meer kopers zullen afhaken, zitten de kandidaat-kopers nu al in een krappe situatie en zal de Amerikaanse huizenmarkt er waarschijnlijk niet heel anders uitzien met rentetarieven boven de 8%.” Bachaud schreef.

De hypotheekrente is sinds maart 2022 gestegen als gevolg van de anti-inflatiecampagne van de Federal Reserve. Vorige week steeg de gemiddelde rente volgens Freddie Mac naar het hoogste niveau sinds december 2000, en de onzekerheid over de mogelijkheid van nog hogere rentevoeten heeft een remmend effect.

De betaalbaarheid van woningen is door veel maatregelen gedaald, waardoor het kopen van een huis voor de gemiddelde loontrekkende in het grootste deel van het land een utopie is geworden. Het is dus geen wonder dat 84% van de Amerikaanse volwassenen die in september door hypotheekgigant Fannie Mae werden ondervraagd, zei dat het een slecht moment was om een huis te kopen, een recordhoogte sinds het onderzoek in 2010 begon.

De huidige rentetarieven zijn naar historische maatstaven niet hoog. Sinds Freddie Mac in 1971 het overzicht begon bij te houden, bedraagt de gemiddelde hypotheekrente over 30 jaar 7,74%. De recente stijging van de hypotheekrente volgt echter op jaren waarin de rente onder de 4% lag en in 2021 een recordlaagte van 2,65% bereikte.

Dat heeft ervoor gezorgd dat veel huiseigenaren terughoudend zijn om te verkopen, waardoor de aanbiedingen schaars blijven. De lage voorraad heeft ervoor gezorgd dat de prijzen niet daalden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *