De volgende grote ‘uitdaging’ waar de wereld mee wordt geconfronteerd: wie gaat nog Amerikaanse schulden kopen?

Lyn Alden, oprichter van Lyn Alden Investment Strategy, zet een aantal kritische risico’s uiteen die verband houden met de turbulentie op de obligatiemarkt.

Het rendement op de 10-jarige staatsobligatie bereikte onlangs het hoogste punt in 16 jaar en steeg naar 4,884%. Intussen is het rendement op 30-jarige staatsobligaties boven de 5% uitgekomen – iets wat ook sinds 2007 niet meer is voorgekomen.

De combinatie van een sterke Amerikaanse dollar, de hogere rente op Amerikaanse staatsobligaties en de tegelijkertijd stijgende olieprijs is zorgwekkend, stelde Alden op het Pacific Bitcoin Festival in Santa Monica, Californië. .

Deze combinatie van gebeurtenissen legt veel druk op de ontwikkelingslanden en verlaagt de mondiale vraag naar Amerikaanse staatsobligaties en Amerikaanse staatsschuldinstrumenten.

“Ontwikkelingslanden hebben veel dollar gedomineerde schulden uitstaan. En die schulden worden steeds groter in verhouding tot hun kasstromen”, aldus Alden. “Hun eigen valuta verzwakt ten opzichte van de dollar, terwijl de olieprijs hoog staat. En ironisch genoeg is er een omgekeerde relatie tussen de dollar en de rente op staatsobligaties.”

Als de Amerikaanse dollar stijgt, kopen andere landen minder staatsobligaties vanwege de hoge wisselkoers, en hebben de rendementen de neiging verder omhoog te gaan, legt Alden uit. “Veel buitenlandse kopers trekken hun aankopen van staatsobligaties terug omdat ze zich meer in de valutaverdedigingsmodus bevinden”, zei ze.

Wat de zaken nog erger maakt, is hoe snel de Amerikaanse dollarindex is gestegen. Wat ertoe heeft geleid dat de ontwikkelingslanden in een ‘kopersstaking’ van Amerikaanse staatsobligaties zijn gegaan.

“Misschien verkopen ze zelfs wat staatsobligaties om hun valuta te verdedigen. In deze omgeving van sterke dollars, hogere rentes en hoge olieprijzen is het een uitdaging om te zien wie al het aanbod aan staatsobligaties zal absorberen.”

Dat is het belangrijkste risico waar Alden naar kijkt: wie zal de Amerikaanse schulden kopen als de Amerikaanse dollar- en olieprijzen zo hoog zijn?

Binnenlandse banken kopen niet langer staatsobligaties vanwege de financiële stress die de banksector de afgelopen maanden heeft doorgemaakt, benadrukte Alden.

‘Dat betekent dat verzekeringsmaatschappijen, pensioenen, vermogensbeheerders, hedgefondsen en daadwerkelijke huishoudens de enigen zijn die deze schulduitgifte kunnen absorberen, tenzij de Amerikaanse dollar aanzienlijk daalt of als we de olieprijs zien dalen. Dat zou meer buitenlandse kopers kunnen opleveren. nogmaals”, aldus Alden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *