Record 49% van de Amerikanen zegt dat hoge prijzen hun levensstandaard genadeloos uithollen

De inflatieverwachtingen zijn volgens researchbureau Umich in de VS recent opnieuw gestegen dit volgens de voorlopige oktobergegevens. De verwachting voor de inflatie op jaarbasis steeg van 3,2% vorige maand tot 3,8% deze maand. De huidige lezing is het hoogst sinds mei 2023 en blijft ruim boven het 2,3-3,0% bereik dat werd berekend in de twee jaar voorafgaand aan de pandemie. De langdurige inflatieverwachtingen stegen deze maand van 2,8% tot 3,0%.

Ondertussen daalde de headline consumentensentiment met 63,0 (67.1 exp) van 68.1, met daarnaast een forse daling van de verwachtingen (van 66,0 tot 60,7)

Joanne Hsu van Umich merkte op: “De beoordeling van de persoonlijke financiën daalde bij de Amerikanen met ongeveer 15%, voornamelijk over een aanzienlijke toename van de bezorgdheid over de inflatie.”

Ongeveer 49% van de consumenten meldde dat hoge prijzen hun levensstandaarden eroderen, een aanzienlijke stijging ten opzichte van 39% vorige maand en tevens het hoogste niveau sinds juli 2022.

De index van economisch nieuws die aan de consumenten wordt voorgelegd, verslechterde met ongeveer 20% tussen vorige maand en deze maand en bereikte de laagste lezing sinds mei 2023. De meest genoemde negatieve onderwerpen waren werkloosheid en hogere prijzen, spontaan aangehaald door respectievelijk 20% en 16% van de consumenten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *