Waar is de energietransitie gebleven: aandelen Shell op recordhoogte?

De aandelen Shell bereikten eerder deze een recordhoogte, omdat de stijgende energieprijzen en de sterkere focus van de nieuwe CEO op de olie- en gasactiviteiten de beleggers als een magneet naar dit aandeel trekken. Shell neemt zodoende deels afstand van de energietransitie.

De aandelen van het bedrijf stegen richting 2.800 pence in Londen, wat meer dan een drievoudige toename markeerde ten opzichte van het dieptepunt van het pandemische tijdperk van 878,3 pence drie jaar geleden.

Het koersherstel volgt op een reeks strategische beslissingen genomen door Shell onder verschillende CEO’s. Terwijl de olie- en gasprijzen instortten tijdens de lockdowns van de Covid-19 pandemie, verlaagde de toenmalige chief executive officer Ben Van Beurden het dividend van het bedrijf met twee derde.

De opvolger van Van Beurden, Wael Sawan, heeft het koolstofdoel voor het midden van de eeuw gehandhaafd, maar deed meer investeringen in olie en gas. Hij wil investeerders met een hoger rendement overwinnen als gevolg van een “meedogenloze” focus op prestaties en financiële discipline. Sawan wil dus het geld verdienen waar het kan verdiend worden en dat is met fossiele brandstoffen.

De recente rally in de Shell -aandelen werd aangedreven door hogere grondstoffenprijzen, met name voor aardgas in Europa. Het zijn de strategische veranderingen die door de nieuwe CEO in juni werden aangekondigd, die waarschijnlijk meer investeerders over de streep halen”, zei Morningstar -analist Allen Good.

Ook valutafactoren spelen een rol in het verhaal van de koersstijging bij Shell. “US Dollar-gebaseerde aandelen blijven onder hun hoogtepunten, dus een deel van de verhuizing is Lower Pound en Euro.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *