Een tikkende tijdbom: voedselinflatie verplettert miljoenen Amerikanen met lage inkomens

In 1906 verklaarde ene Alfred Henry Lewis: “Er zijn slechts negen maaltijden tussen mensheid en anarchie.” Deze uitspraak werd gedaan na een bankencrisis die tot de algemene financiële paniek van 1907 leidde. De gebeurtenis werd algemeen toegeschreven aan een liquiditeitscrisis. Dezelfde crisis was trouwens de reden voor de oprichting van de Federal Reserve Bank in 1913.

Natuurlijk is het de centrale bank en haar vermogen om fiatgeld te genereren uit het niets (unbacked liquidity) die de VS naar de stagflatoire ramp heeft geleid waar we vandaag de dag mee te maken hebben. De ‘oplossingen’ die de elites van het establishment bieden, zijn vaak erger dan de problemen die ze geacht worden op te lossen.

De totale inflatieschade die de Amerikaanse consumenten sinds 2020 hebben geleden, varieert afhankelijk van wie je het vraagt. Statistieken van de Federal Reserve en de overheid worden door elkaar gehaald in een reeks creatieve wiskunde om de situatie er veel beter uit te laten zien dan ze is.

CPI is geen geldige indicator voor de werkelijke inflatie, aangezien deze verwaterd is door ruim 80.000 artikelen en diensten, en veel daarvan zijn niet noodzakelijk voor het gewone Amerikaanse huishouden. Als we alleen kijken naar levensbehoeften als huisvesting, voedsel en energie, ziet het economische beeld er steeds somberder uit.

Voedsel is, zoals Alfred Lewis opmerkte, van bijzonder groot belang voor de burgerlijke cohesie. Het menselijk lichaam kan in feite wel drie weken zonder maaltijd overleven, maar de overgrote meerderheid van de mensen in de eerste wereld is niet aan dergelijke omstandigheden gewend en zou na één of twee dagen zonder voedsel in paniek kunnen raken.

Het is hoe dan ook een tikkende tijdbom: voedselinflatie verplettert miljoenen Amerikanen met lage inkomens. Wat op termijn kan leiden tot een grote sociale crisis. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *