De rente op tienjarige staatsobligaties stoot in de VS door tot 5% (en waar ligt de piek?)

De rente op tienjarige Amerikaanse staatsobligaties heeft deze week maandag voor het eerst sinds 2007 de kaap van 5% bereikt en dat weegt niet alleen op de beurs van Wall Street.

De rente op staatsobligaties is snel gestegen, waarbij de tienjaarsrente steeg van minder dan 3,50% in het voorjaar en van slechts 0,50% in het begin van de pandemie. Maandagochtend bedroeg het rendement op de 10-jarige staatsobligatie 4,96%, nadat het eerder 5,02% bereikte. De sprong betekent dat de Amerikaanse overheid meer moet betalen om geld van investeerders te lenen om haar uitgaven te dekken.

Het heeft ook directe gevolgen voor mensen over de hele wereld, omdat de rente op tienjarige staatsobligaties het middelpunt is van het mondiale financiële systeem en helpt bij het bepalen van de prijzen voor allerlei andere leningen en investeringen. Behalve dat het voor Amerikaanse huizenkopers duurder wordt om een huis met hypotheek te kopen, zorgen hogere rendementen ook voor een neerwaartse druk op de prijzen van alles, van aandelen tot cryptocurrencies. Uiteindelijk zouden ze ervoor kunnen zorgen dat bedrijven meer werknemers ontslaan om hun winstgevendheid op peil te houden.

Hogere rentes betekenen een scherpe ommekeer voor een generatie consumenten en beleggers die vrijwel alleen maar lage rentes hebben gekend, omdat de centrale banken de rentetarieven op bijna nul hebben gehouden. Door zulke lage rentetarieven konden consumenten en bedrijven gemakkelijker geld lenen, wat economieën heeft geholpen zich te hestellen na de financiële crisis van 2008, de Europese schuldencrisis en andere tegenwind zoals  waaronder de COVID-19-pandemie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *