Koperprijs op laagste niveau in bijna elf maanden en dat is niet bepaald een goed teken voor de wereldeconomie

De koperprijs kelderde begin deze week naar het laagste niveau in bijna elf maanden, wat een nieuw bewijs levert dat stijgende kredietkosten en minder uitgaven in alle sectoren van de industriële economie zwaar door beginnen te wegen.

De prijs voor het metaal – gezien als een graadmeter voor de wereldeconomie – daalde maandag met maar liefst 1,2% naar $7.856 per ton op de London Metal Exchange en viel zelfs kortstondig onder de bodem van een krappe handelsmarge die een groot deel van dit jaar stand heeft gehouden voordat de koperprijs zich gedeeltelijk herstelde.

Tot voor kort werden de toenemende zorgen over de zwakke mondiale productieactiviteit gedeeltelijk gecompenseerd door de dreiging van een lager aanbod. Maar de koperprijs is de afgelopen maanden gedaald, omdat het oplopen van de voorraden aangeeft dat de productie van koper nu sneller begint te stijgen dan de vraag.

Op de LME zijn de voorraden van het metaal – nodig voor zowel de energietransitie als voor de behoeften van de oude economie –vorige week naar het hoogste niveau gestegen sinds oktober 2021. De kopermarkt is ook in een brede contango terechtgekomen, een situatie waarin spotprijzen met kortingen ten opzichte van futures worden verhandeld, doorgaans omdat de consumptie zwak is.

Op macro-economisch vlak is de druk op koper toegenomen nu de stijgende rentetarieven en de aanhoudende zorgen over het beleid van de Federal Reserve een rally van de dollar aanjagen, waardoor grondstoffen duurder worden voor kopers in andere valuta.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *