Prijs voor een vat ruwe olie kan oplopen tot $140 per vat en de wereld in een recessie storten

De prijs van ruwe olie zou kunnen oplopen tot $140 per vat en de wereld in een recessie storten, zo waarschuwt het in Parijs gevestigde Allianz Trade.

Spanningen in het Midden-Oosten en de escalatie van het conflict tussen Israël en Hamas tot een breder regionaal conflict zouden een prijsstijging voor ruwe olie kunnen veroorzaken, waardoor deze cruciale grondstof voor $140 per vat zou kunnen worden verhandeld, aldus Ana Boata, hoofd economisch onderzoek bij Allianz Trade op Bloomberg Television.

“Hogere olieprijzen, dat is de directe impact van een uitbreiding van het conflict”, zei Boata, eraan toevoegend dat de prijzen kunnen stijgen van de huidige $90 naar $140 op het hoogtepunt en tot gemiddeld $120 in 2024.

“Het is duidelijk dat de centrale banken een veel meer afwachtende houding aannemen voordat ze de rente zullen verlagen”, zei Boata, eraan toevoegend dat dit de wereld in een recessie zou kunnen storten. Waardoor de mondiale economische groei zou worden afgeremd tot slechts 2% – algemeen beschouwd als de krimpdrempel – wat een half punt minder is dan het basisscenario.

“Het is duidelijk dat we die $ 140 voorlopig niet als basisscenario hebben”, zei Boata, “maar we geven niettemin een waarschijnlijkheidsgraad van 20% aan dit negatieve scenario.”

Zelfs vóór het conflict verhoogden de analisten uit de olie-industrie bij een rondvraag door Reuters hun verwachtingen voor de prijs van ruwe olie voor 2023 – maar slechts een handvol van de ondervraagden zag in september de ruwe olie stijgen tot $100 per vat.

Op dat moment werd Brent verhandeld Brent aan $96. Uit de September Oil Poll van Reuters bleek vrijdag dat 42 economen en analisten de prijs van Brent Crude nu op een gemiddelde van $84,09 per vat in 2023 zien, een stijging ten opzichte van de consensusprojectie van $82,45 in augustus.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *