Wat is de volgende stap die de goudprijs zal zetten? (prijs in AUD bevindt zich inmiddels op recordniveau)

De goudmarkt blijft de aandacht trekken terwijl de goudprijs terugviel onder $2.000 per ounce, waarbij veel analisten nu denken dat het edelmetaal op weg zou kunnen zijn naar een recordhoogte.

Als mondiaal monetair metaal heeft goud dit jaar echter in sommige valuta’s al een recordhoogte bereikt, waarvan de meest recente de Australische dollar is. De goudprijs steeg kortstondig naar A$3.159.

“Het conflict tussen Israël en Palestina over de Gazastrook verslechtert nog steeds, wat de vlucht naar goud tot gevolg heeft”, zegt dr. Sandra Close, directeur van de in Melbourne gevestigde goudadviseur Surbiton Associates. “Keer op keer is goud een belangrijke veilige haven gebleken in tijden van internationale conflicten en onzekerheid.”

Analisten merken op dat de recordhoogte van goud solide steun zal bieden aan de Australische goudmijnsector. Het land is de derde grootste goudproducent ter wereld.

In een vorige maand gepubliceerd rapport zei Surbiton dat Australische mijnwerkers in het derde kwartaal 80 ton goud produceerden, een stijging van acht ton, of 11%, ten opzichte van het tweede kwartaal.

“De goudproductie voor het boekjaar 2022/2023 bedroeg in totaal ongeveer 306 ton, zo’n 10 ton, of negen procent, minder dan in het voorgaande boekjaar”, aldus Surbiton in het rapport.

Close merkte op dat beter weer tijdens de Australische wintermaanden goudproducenten in staat stelde erts van hogere kwaliteit te verwerken. Ze voegde eraan toe dat de sector tegen de huidige prijzen ongeveer $30 miljard waard is.

De Australische dollar is slechts de zoveelste valuta die waarde verliest ten opzichte van goud, onder andere ook in yen en yuan bereikte de goudprijs nieuwe recordniveaus.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *