Een daling van de obligatierente en een sterke vraag uit India kunnen goudprijs ondersteunen

Een daling van de obligatierente en een sterke vraag uit India zouden de goudprijs in het vierde kwartaal kunnen stimuleren, zo blijkt uit het laatste edelmetalenrapport van Heraeus.

De analisten merken op dat Fed-sprekers afwachtende signalen hebben gegeven, wat de renteverwachtingen heeft beïnvloed en de goudprijs heeft ondersteund. “De kans op een stijging op 1 november is gedaald van 41% een maand geleden naar 7,7% vorige week”, merkten ze op.

“De Amerikaanse rente en de dollar daalden onmiddellijk na deze verklaringen, wat erop wijst dat er wellicht geen noodzaak is voor verdere renteverhogingen in het licht van de recente rally van de rente over de hele curve, ondanks een hoger dan verwachte inflatie voor september. De tweejaarsrente blijft boven de 5% en de tienjaarsrente blijft boven de 4,5%. Zodra de rente begint te dalen, wordt verwacht dat goud zal stijgen.”

Ze wezen ook op de daling van de goudprijs in roepies, die volgens analisten een katalysator zou kunnen zijn voor een hogere vraag in India tijdens de komende feestdagen.

“Het vierde kwartaal van het jaar is doorgaans het beste voor de vraag naar consumentengoud in India”, schreven ze. “De afgelopen tien jaar bedroeg de vraag naar goud in het vierde kwartaal gemiddeld 243 ton, tegenover een gemiddelde vraag op kwartaalbasis van 163 ton gedurende de rest van het jaar (bron: World Gold Council). Festivals en veelbelovende goudkoopevenementen zoals Diwali (12 november 2023) hebben de neiging de vraag te stimuleren.”

De Indiase consumentenvraag naar goud daalde in de eerste helft van 2023 met 11,5% op jaarbasis, toen de lokale goudprijs nieuwe recordhoogten bereikte, terwijl de goudimport ook met 17% daalde. “De lokale goudprijs is sindsdien met ongeveer 9% gedaald, wat de sterkere vraag in oktober-december zou kunnen ondersteunen”, zeiden ze. “De jaarlijkse vraag in India zal waarschijnlijk op jaarbasis dalen als gevolg van de zwakte in de eerste helft, maar een sterk vierde kwartaal zou de totale vraag op ongeveer 650 ton kunnen brengen.”

Heraeus merkte ook de veilige haven op die het goud biedt als gevolg van het aanhoudende conflict tussen Israël en Hamas. “Doorgaans hebben door gebeurtenissen veroorzaakte prijsstijgingen de neiging om in de loop van de volgende week te verdwijnen naarmate de schok van de aanvankelijke actie wegebt”, schreven ze. “Goud was echter erg oververkocht en de extra impuls van het conflict heeft de goudprijs doen stijgen.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *