Vierde kwartaal is meestal het beste kwartaal van het jaar voor de metalen uit de platinagroep (PGM), maar…

Het beeld op de korte termijn is minder gunstig voor metalen uit de platinagroep (PGM), ook al laten deze metalen doorgaans sterke winsten zien in het vierde kwartaal. Sinds 1998 is platina in het vierde kwartaal gemiddeld met 4% gestegen, terwijl palladium met 8% is gestegen. Deze seizoensterkte periode voor de PGM-prijzen heeft de neiging zich te verlengen tot in het nieuwe jaar.

Dit jaar zal dat echter waarschijnlijk niet het geval zijn. “De platinaprijs eindigde vorige week bijna 18% lager dan begin 2023 en het lijkt onwaarschijnlijk dat hij voor het einde van het jaar weer naar het niveau van $1.000/oz zal stijgen”, schreven de analisten.

“Palladium is dit jaar met 35% in prijs gedaald, omdat de daling ten opzichte van het hoogste punt ooit in maart 2022 zich heeft voortgezet. Er wordt aangenomen dat de OEM’s uit de automobielsector het jaar zijn ingegaan met overtollige PGM-voorraden, waardoor de behoefte aan aankopen op de open markt is afgenomen.”

Ze voegden eraan toe dat, nu de PGM’s de slechtste rendementen in vijf jaar tot nu toe boekten, waardoor platina en palladium 2023 waarschijnlijk in het rood zullen afsluiten, zelfs als we rekening houden met een mogelijke rally aan het eind van het vierde kwartaal in lijn met de seizoensverwachtingen. Dit omdat neerwaarts prijstrends de neiging hebben om aan te houden in het laatste kwartaal tijdens PGM-bearmarkten.”

“Het uitsplitsen van jaren waarin de jaarlijkse rendementen negatief waren, laat zien dat deze jaren aanzienlijk onder het gemiddelde presteren, en dat de trend zich in het vierde kwartaal neerwaarts voortzet”, aldus de rapporten. “Gezien de negatieve rendementen van PGM’s dit jaar bestaat het risico dat de prijzen van platina en palladium kunnen blijven dalen, net als in voorgaande jaren met negatieve jaarlijkse rendementen.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *