Onrust op de obligatiemarkt geeft aan dat beleggers genoeg hebben van de enorme schuldenlasten

De onrust op de obligatiemarkt geeft aan dat beleggers genoeg hebben van de enorme schuldenlasten die de overheden opstapelen, aldus James Lavish, Managing Partner bij Bitcoin Opportunity Fund, die waarschuwt voor een potentiële systemische kredietgebeurtenis, die een nieuwe enorme golf van het dumpen van liquiditeiten door de Federal Reserve zou veroorzaken.

Vorige week zagen de financiële markten de rente op tienjarige Amerikaanse staatsobligaties voor het eerst sinds 2007 boven de 5% uitpieken om vervolgens wat terug te krabbelen.

De ommekeer was gedeeltelijk te danken aan de aankondiging van de miljardair-investeerder en CEO van Pershing Square, Bill Ackman, dat hij zijn bearishe posities op staatsobligaties op lange termijn zou afbouwen. Ackman schreef op X dat er te veel risico’s in de wereld zijn om short in obligaties te blijven aan de huidige stand van de langetermijnrente.”

Ackman had in augustus eerder zijn shortpositie op 30-jarige staatsobligaties bekendgemaakt, waardoor de spanning op de obligatiemarkten nog werd vergroot.

Op het moment van schrijven bedroeg de 10-jaarsrente 4,9% en de 30-jaarsrente 5,03%.

Een van de redenen waarom de rente op langlopende staatsobligaties is gestegen, is dat beleggers zich zorgen maken over de stijgende schuldenlast van nu $33,5 biljoen.

“Waarom is de 10-jaarsrente in de VS omhoog gegaan? De beleggers zien nu in dat het Amerikaans ministerie van Financiën de afgelopen drie maanden $2 biljoen aan schulden op de markt heeft gedumpt”, vertelde Lavish aan Michelle Makori, Lead Anchor en Hoofdredacteur bij Kitco News. “In de afgelopen drie weken hebben ze deze week voor 600 miljard dollar aan schulden op de markt gedumpt. We zien beleggers zich terugtrekken en zeggen: ‘Wacht even, dat is te veel schulden. We kunnen dit onmogelijk bijhouden’ .”

Wat de zaken nog erger maakt, is het besef dat inflatie de enige uitweg uit deze situatie is, en daarom eisen beleggers een hoger rendement. Lavish voorziet daarom een hoge inflatie in de toekomst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *