Stormloop op goud in Vietnam, prijs in tael fors boven marktprijs

Het monopolie van de Vietnamese overheid op goud heeft volgens een rapport van VnExpress geleid tot een aanbodtekort en hoge prijzen.

“Er is een tekort aan aanbod op de goudmarkt, zoals blijkt uit de kloof tussen de goudprijs van de Saigon Jewelry Company (SJC) en de mondiale koers”, zei Nguyen Thi Yen, lid van de Nationale Vergadering uit de zuidelijke provincie Ba Ria – Vung Tau.

Sinds 2012 is de productie en het beheer van goud uitsluitend onder toezicht van dede State Bank of Vietnam (SBV) geplaatst, en SJC-goud is het enige merk dat op de Vietnamese markt wordt erkend. “Dit werd gedaan om de goud- en valutaprijzen te stabiliseren”, legde Yen uit.

Wetgevers merkten op dat één tael (1,22 troy ounces) goud in Vietnam nu 14,5 miljoen VND ($590,63) meer kost dan de mondiale spotprijs. “Dit is een grote kloof, veroorzaakt door een monopolie op de import en productie van goud”, zeiden ze.

Yen zei dat de regelgeving moet worden gewijzigd om bedrijven in staat te stellen goud te importeren en te produceren. Ze riep ook op tot een nieuw juridisch raamwerk om de Vietnamese goudmarkt te verbinden met die van de wereld en om goudhandel via beurzen mogelijk te maken.

“Vietnam heeft een nationale goudhandelsbeurs nodig en de autoriteiten moeten goudobligaties uitgeven om goud in bezit van de Vietnamezen te mobiliseren en zo de transparantie op de markt te garanderen”, zei ze.

Parlementslid Do Manh Hien uit de noordelijke stad Hai Phong merkte op dat een toenemend aantal mensen in goud en dollar investeert en daarmee twee tot drie keer zoveel winst kan maken als op bankdeposito’s. Hij drong er bij de regering op aan beleid te ontwikkelen om goud en dollars van het publiek te mobiliseren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *