Beurzen blijven overgewaardeerd terwijl de geopolitieke risico’s blijven toenemen, JP Morgan investeert meer in goud

De aandelenmarkten in de VS en de rest van de wereld blijven overgewaardeerd en de geopolitieke risico’s blijven toenemen, waardoor het voor beleggers een goed moment is om hun allocatie aan goud te verhogen, aldus Marko Kolanovic, hoofdmarktstrateeg van JPMorgan.

In het laatste Global Markets Strategy-rapport van de investeringsbank merkte Kolanovic op dat, hoewel de beurskoersen op Wall Street zich boven hun dieptepunt van begin oktober bevinden, de vooruitzichten voor de middellange termijn negatief blijven, waarbij de tegenwind sterker wordt en de rugwind zwakker.

“De nog steeds hoge aandelenwaarderingen staan tegenover toenemende risico’s als gevolg van de hoge reële rente en hogere kapitaalkosten, terwijl de winstverwachtingen voor volgend jaar te optimistisch lijken”, schreef hij. “Het verzwakkende PMI-momentum duidt erop dat de winstgroei in het derde kwartaal waarschijnlijk negatief zal zijn, terwijl lager prijzen voor industriële producten zou kunnen leiden tot druk op de marges.”

Kolanovic zei dat hij gelooft dat de zwaarste negatieve effecten van de hoge rente nog moeten komen. “Het aantal achterstallige vorderingen op het gebied van consumentenleningen en bedrijfsfaillissementen wordt groter en deze trend zal zich waarschijnlijk voortzetten als de rente niet wordt verlaagd”, schreef hij.

“De opflakkering van de geopolitieke risico’s voegt nog eens extra tegenwind toe en vergroot de staartrisico’s voor de markten en de economische activiteit. Onze vooruitzichten zullen waarschijnlijk voorzichtig blijven zolang de rentetarieven zeer restrictief blijven, de waarderingen duur zijn en de geopolitieke risico’s blijven bestaan.”

Gezien de litanie van tegenwind en risico’s zei Kolanovic dat JPMorgan een defensieve allocatie in haar modelportefeuille handhaaft, met onderwogen posities in aandelen versus overwogen posities in contanten en grondstoffen.

De bank heeft de verlaging van de looptijdblootstelling van haar modelportefeuille van vorige maand ongedaan gemaakt en investeert meer in obligaties en grondstoffen, en in het bijzonder in goud.

“Hoewel het onzeker blijft of de obligaties hun dieptepunt hebben bereikt, voegen we 1% toe aan onze allocatie aan staatsobligaties, gezien het geopolitieke risico, de goedkope waarderingen en de minder uitgesproken positionering”, zei hij. “Daarnaast vergroten we onze allocatie binnen grondstoffen naar goud, zowel als geopolitieke afdekking, als gegeven een verwachte retracement in de reële obligatierente.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *