Echte economische storm kan losbarsten als Fed de rente begint te verlagen

Met alle ogen gericht op de renteaankondiging van de Federal Reserve op 1 november waarschuwde Peter St Onge, econoom bij de Heritage Foundation en fellow bij het Mises Institute, dat de echte economische storm zou kunnen losbarsten als de Amerikaanse centrale bank de rente zou gaan verlagen.

Volgens de meest recente marktprojecties is er volgens de CME FedWatch Tool een kans van 99% op een pauze deze week in de rentepolitiek van de centrale bank, waarbij de kans op een renteverlaging vanaf maart begint toe te nemen.

“De enige reden waarom de Fed de rente zou gaan verlagen, is omdat ze zou beseffen dat ze een fout heeft gemaakt”, stelde St Onge op het Pacific Bitcoin Festival.

“We bevinden ons op een zeer gevaarlijk moment”, zei St. Onge. “Aan de ene kant, als de Fed de rente verhoogt, blijft dat de particuliere economie wurgen. Als ze de rente stabiel houden, zullen we blijven lijden onder de gevolgen van deze 50-jarige pieken in de renteniveaus. Als ze beginnen te verlagen, betekent dat de boodschap dat de Fed meer bang is voor een recessie dan voor inflatie.”

De econoom wees erop dat centrale banken wereldwijd sinds de COVID-19-pandemie massale gelddrukkers zijn geworden voor de regeringen, waardoor ze hun onafhankelijkheid hebben verloren. ‘Ze worden verondersteld een apolitieke, onafhankelijke organisatie te zijn. Ironisch genoeg is wat we nu hebben precies het tegenovergestelde’, zei hij.

St Onge omschreef de laatste renteverhoging door de Fed als de nagel aan de doodskist en stelde dat de Fed de markten in een hoek heeft gezet. “Wat de Fed op dit moment ook doet, het zal voor ons zorgwekkend zijn”, voegde hij eraan toe.

“Als we op een punt komen waarop de inflatie nog steeds aanhoudt en de Fed toch opnieuw begint te verhogen, dan worden de problemen echt zorgewekkend. De centrale bank geeft dan aan bang te zijn voor een soort ernstige recessie, zoiets als de crisis van 2008.”

De markten kunnen nog volgens Peter St Onge nog steeds getroffen worden door een crisis zoals die van 2008, gecombineerd met een inflatie van het jaren zeventig-type.

De Fed is de dominante kracht geworden die de aandelenmarkten stuurt, en zo hoort het niet te werken, aldus St Onge. Deze situatie is op zijn zachtst gezegd ongezond te noemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *