China verkoopt op grote schaal Amerikaanse staatsobligaties en koopt goud

Volgens Vladimir Zernov, marktanalist bij FX Empire, verkoopt China enorme hoeveelheden Amerikaanse staatsobligaties en heeft het land weinig andere keuzemogelijkheden dan het vrijgekomen geld te herbeleggen in goud. Er zijn momenteel namelijk weinig alternatieven beschikbaar.

Zernov merkte op dat uit gegevens van het Amerikaanse ministerie van Financiën inderdaad blijkt dat China in hoog tempo Amerikaanse activa verkoopt. “Sommige waarnemers zijn van mening dat China steun probeert te verlenen aan zijn munt”, schreef hij. “China zou echter ook Amerikaanse activa kunnen verkopen vanwege de huidige geopolitieke spanningen.”

Zernov zei dat hij gelooft dat China niet al te veel andere opties heeft als het zijn reserves wil herverdelen, en dat goud dus een van de weinige haalbare alternatieven is voor Amerikaanse staatsobligaties. “In dit scenario zou China zijn goudaankopen de komende maanden zelfs nog kunnen verhogen”, schreef hij.

Volgens recente gegevens van het Amerikaanse ministerie van Financiën hebben Chinese investeerders in de maand augustus voor 21,2 miljard dollar aan Amerikaanse activa verkocht. “Hoewel de beleidsvooruitzichten van de Fed de grootste drijvende kracht waren achter de uitverkoop van staatsobligaties, lijkt het erop dat de Chinese verkopen hebben bijgedragen aan de beweging die de rente op 30-jaars staatsobligaties naar 5,00% heeft geduwd”, schreef hij.

Zernov zei dat hij gelooft dat, in tegenstelling tot de heersende marktvisie, de hoge rente op staatsobligaties feitelijk zou kunnen dienen als een extra bullish katalysator voor goud. “Traders zijn op zoek naar veilige havens vanwege de geopolitieke spanningen”, schreef hij. “Schatkistobligaties worden beschouwd als een van de veiligste activa ter wereld, maar hun koersen dalen al maanden en sommige beleggers kiezen er misschien voor om goud te kopen.”

Volgens Zernov kunnen Chinese investeerders tot de eersten behoren die meer goud zullen kopen.

De regering van Maleisië onderzoekt anderzijds het idee om de gouden dinar als reservevaluta te gebruiken. Premier Datuk Seri Anwar Ibrahim vertelde de Dewan Rakyat, het lagerhuis van Maleisië, dat het gebruik van de door goud gedekte munt zal worden besproken tijdens een komende bijeenkomst in december. Dit kan de goudprijs een extra impuls geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *