Bijgestelde inflatieverwachtingen blijven goudprijs ondersteunen

Het is moeilijk om de drang naar veilige havens te ontkennen die de goudprijs terug naar $2.000 per ounce heeft gedreven. De chaos in het Midden-Oosten, veroorzaakt door de oorlog tussen Israël en Hamas, zorgt voor een stevige impuls voor goud, maar er is meer aan de hand op de markt dan alleen de zoektocht naar veilige havens.

We hoeven alleen maar naar de evolutie van de goudprijs donderdag te kijken om te zien dat er veel economische onzekerheid schuilt onder de positieve façade van economische groei. Het edelmetaal hield stand toen het Amerikaanse bbp in het derde kwartaal met bijna 5% toenam, wat aanzienlijk beter was dan de verwachtingen.

Ondertussen staat de goudprijs met het weekend achter de rug nog steeds stevig boven de $2.000 per ounce. Dit komt nadat de Amerikaanse kern-PCE-index liet zien dat de inflatie de afgelopen twaalf maanden met 3,7% is gestegen. De inflatie is dus gedaald naar het laagste niveau sinds augustus 2021, maar ze bedraagt nog steeds bijna het dubbele van de doelstelling van de Federal Reserve van 2%.

Vrijdag werd ook het bijgewerkte index van het consumenten van de Universiteit van Michigan gepubliceerd. Hoewel dit rapport de financiële makten niet in beweging bracht, liet de index wel een scherpe stijging van de inflatieverwachtingen zien. Volgens het rapport zullen de consumentenprijzen volgend jaar rond deze tijd met 4,2% stijgen, vergeleken met de aanvankelijke schatting van 3,8%.

Het samenvoegen van deze drie rapporten zou erop wijzen dat de Federal Reserve volgende week haar agressieve monetaire beleid zal handhaven. De verwachting is echter ook dat de rente volgende week niet zal stijgen. Toch kunnen we verwachten dat Fed-voorzitter Jerome Powell vastbesloten zal volhouden dat het werk van de centrale bank nog niet is gedaan en dat de rentetarieven in de nabije toekomst restrictief zullen blijven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *