De stijging van de goudprijs boven $2.000 kan begin zijn van iets veel groters

Volgens een groeiend koor van economen en marktanalisten zouden de bbp-cijfers over het derde kwartaal de laatste aanwijzing van de groei van de economische activiteiten in de VS kunnen zijn, nu hardnekkige inflatie en een afkoelende arbeidsmarkt de consumptie beginnen te beïnvloeden.

De toenemende angst voor een recessie valt ook samen met zorgen over het snel groeiende Amerikaanse begrotingstekort. Hoewel de positieve economische groei de uitverkoop op de obligatiemarkt ondersteunt, waardoor de tienjaarsrente oploopt tot 5%, zeggen sommige analisten dat de markt ook wordt beïnvloed door de zwakke vraag.

Er bestaat een groeiende bezorgdheid dat er steeds minder buitenlandse investeerders bereid zijn Amerikaanse schulden (of staatsobligaties) te kopen. De rendementen moeten hoger om nog kopers naar de markt te lokken. Op dit moment wil echter niemand de eerste zijn die instapt, omdat er zorgen bestaan dat de rendementen nog lang niet in de buurt van een piek zijn. Niemand wil het vallende mes op de obligatiemarkt vangen.

Maar hoe hoger de rente, hoe groter de impact die ze zullen hebben op de bredere economie: de leenkosten zullen stijgen, de kredietmarkten onder druk komen te staan en de hypotheekrente zal stijgen, om maar een paar factoren te noemen.

De Amerikaanse economie wordt verstikt door juist datgene wat velen als een veilige haven beschouwen. In dit klimaat is goud de enige echte veilige haven en dat zal zo blijven tenzij Powell iets onverwachts doet om de obligatierente te beperken.

De stijging van de goudprijs boven $2.000 zou het begin kunnen zijn van iets veel groters.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *