Centrale banken met de billen bloot: hun economische voorspellingen klopten van geen kanten

JPMorgan Chase & Co. Chief Executive Officer Jamie Dimon zei dat het feit dat de centrale banken ongeveer achttien maanden geleden met hun financiële voorspellingen 100% volkomen verkeerd zaten. Dat zou hen volgens deze topbankier moeten aanzetten tot enige nederigheid over de vooruitzichten voor volgend jaar en de jaren daarna.

“De begrotingsuitgaven zijn hoger dan ooit in vredestijd en er heerst een almachtig gevoel dat centrale banken en overheden dit allemaal aankunnen”, zei hij in de discussie die werd gemodereerd door David Rubenstein, medeoprichter van Carlyle Group Inc. “Maar dat is niet zo, wel integendeel. Ik ben voorzichtig met wat er volgend jaar gaat gebeuren.”

Dimon vergeleek de huidige situatie met die van de wereldeconomie in de jaren zeventig, met hoge uitgaven en veel verspilling van overheidsgeld. Ook toen negeerde men de impact van verdere renteverhogingen.

Elders in de financiële sector zei Dimon dat hij de ESG-principes steunt, maar bekritiseerde hij de Amerikaanse regering omdat ze een gevaarlijk spelletje speelt zonder een overtuigende strategie achter de hand te hebben.

“Je kunt geen pijpleidingen bouwen om de uitstoot van steenkool te verminderen. Je kunt de vergunningen niet krijgen om zonne- en windenergie en dat soort dingen te bouwen, ‘zei hij. “Dus we kunnen beter ons best doen.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *