Door het Suezkanaal varen wordt duurder en dat zal onvermijdelijk de inflatie aanwakkeren

Het Egyptische Suezkanaal bereidt zich voor op het verhogen van de doorvoertarieven, wat de mondiale inflatie een duwtje in de rug dreigt te geven.

Egypte heeft maandag aangekondigd dat het de transittarieven voor alle soorten schepen die door het Suezkanaal varen zal verhogen, een maatregel die de zorgen over de mondiale inflatie alleen maar kunnen vergroten.

Volgens een verklaring van de Suez Canal Authority zullen de doorvoerkosten voor ruwe olietankers, LPG-tankers, LNG-tankers, chemicaliëntankers en andere vloeibare bulktankers die door het kanaal varen, met ingang van 15 januari 2024 met 15% stijgen.

De stijging voor drogebulkschepen, vrachtschepen, roll-on/roll-off-schepen en andere schepen bedraagt 5%.

SCA zei dat containerschepen die vanuit havens in Noordwest-Europa komen en rechtstreeks naar havens in het Verre Oosten varen, vrijgesteld zijn van de prijsstijgingen van de transitkosten.

Hier is de aankondiging die SCA de wereld instuurde:

“Hoewel dit geen enorme impact zal hebben op de handelsstromen, zullen de hogere transitkosten voor vervoerders die door het kanaal varen hoogstwaarschijnlijk worden doorberekend aan de consumenten, wat de inflatie nog verder zal aanwakkeren.

Ondanks de prijsstijging is het kanaal nog steeds de goedkoopste route voor vervoerders. Uit gegevens van Statista blijkt dat in 2021 20.600 schepen het kanaal hebben doorkruist.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *