Logo The House

China probeert afhankelijkheid van de dollar probeert te verminderen (en kiest dus voor goud)

Volgens een nieuw rapport van Newsweek heeft de Chinese centrale bank het voortouw genomen in de wereldwijde goudaankopen door de centrale bankiers, nu het land zijn afhankelijkheid van de dollar probeert te verminderen.

Ondanks dat het de grootste goudproducent ter wereld is, heeft China ook actief goud opgekocht op de internationale markten.

‘China produceerde 375 ton goud in 2022’, meldde Newsweek, ‘maar in de eerste negen maanden van 2023 was de staatsbank verantwoordelijk voor de verwerving van 181 ton van de in totaal 800 ton die centrale banken wereldwijd hadden gekocht.’

De goudreserves van het land worden nu geschat op de vijfde grootste ter wereld, met een waarde van 2.113 ton in juli. Dit cijfer vertegenwoordigt 4% van de totale aangegeven activa van China, en de Chinese Centrale Bank heeft haar goudvoorraad gedurende elf opeenvolgende maanden vergroot.

Experts vertelden Newsweek dat de toegenomen belangstelling van China voor goud deel uitmaakt van een bredere stap weg van op de dollar gebaseerde activa, een verschuiving die heeft plaatsgevonden te midden van een periode van financiële en geopolitieke volatiliteit.

‘In plaats van te proberen de Amerikaanse economie te beïnvloeden’, stelt het rapport, ‘zou de Chinese goudkoorts een poging kunnen zijn om zijn begrotingspositie te versterken met een stabiele en zeer verkoopbare activa, nu de obligatiemarkten onder correcties lijden hebben en de betrekkingen met de westerse landen verslechteren.’

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *